RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Spanske styrker ikke tilbake til Irak

(Illustrasjonsfoto: Scanpix/EPA/Stefan ZAKLIN)
Spanske styrker blir ikke sendt tilbake til Irak, selv om NATO eller FN overtar kommandoen, sier Spanias statsminister José Luis Rodríguez Zapatero til New York Times.

– De spanske styrkene har vært der og har fullført sitt oppdrag i Irak. Det er ingen vits for dem å dra tilbake, sier Zapatero.

Forslag om å opprette en fredsbevarende styrke under FN-kommando i Irak avviser han som «lite sannsynlig eller utopisk».

Den spanske statsministeren avviser også ideen om å opprette en NATO-ledet styrke i Irak, som i Afghanistan, og mener at kun en arabisk styrke vil være i stand til å gjenopprette fred i landet.

Fulgte etter
Etter at Spania besluttet å hente hjem sine 1.300 soldater fra Irak, har Honduras og Den dominikanske republikk fulgt etter.

Norge avvikler også så å si hele sitt militære nærvær i Irak, mens Nicaragua hentet hjem sine soldater alt i februar. Polen, Thailand, Kasakhstan og Filippinene vurderer sin deltakelse løpende.

– Jeg respekterer både de land som blir værende igjen, og de som trekker se ut, sier Zapatero diplomatisk til New York Times.

Rumsfeld vil ikke godta
Zapateros egen beslutning om å hente hjem soldatene henger sammen med løftene han ga i valgkampen, stemningen i opinionen og et møte spanske utsendinger hadde med USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld 5. april, skriver avisen.

Under dette møtet gjorde Rumsfeld det klart at USA aldri ville godta at amerikanske styrker i Irak kommer under internasjonal kommando.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere