*Nettavisen* Nyheter.

Spår mer forsonlig Hamas

Politiske eksperter i Gaza tror Hamas vil framstå i en ny og mer forsonlig ham overfor Israel når de nå må ta politisk ansvar.

26.01.06 18:33

- Hamas kan ikke styre det palestinske området alene. De trenger Fatah og ønsker derfor å ha dem med i en ny regjering, sier politisk analytiker Basel Al-Jamal. (ramallah)

- Avhengig av Fatah
- Fatah er livsnødvendig for Hamas. Alle politiske system i den palestinske områdene er bygget av Fatah. Partiet har lang erfaring og mange internasjonale kontakter. Fatahs leder kan ennå reiser fritt i mellom byene, mens Israel nekter Hamas denne muligheten, sier Al-jamal til TV 2 Nettavisen.

Al-Jamal mener Hamas bør forandre sin politikk overfor Israel, samtidig som Israel må akseptere den palestinske staten på Gaza-stripen og Vestbredden og stanse volden.

Al-Jamal tror Fatah vil hjelpe Hamas til å opprette gode forbindelser med Israel.

- Kan opptre som megler
- Fatah kan være en megler mellom Hamas og israelske politikere, slik Norge fungerte i en meglerrolle mellom Israel og PLO på 1990-tallet.

- Hamas selv er overrasket
En annen politisk analytiker, Ahmed Aokael (gaza), tror Hamas selv er overrasket over valgresultatet.

- Hamas selv er overrasket og trodde nok ikke at de skulle få flertall, sier han. Aokael tror regjeringen får en statsminister fra Hamas og at Hamas får ansvar for de innenrikspolitiske sakene, men at kanskje president Mahmoud Abbas fra Fatah-partiet fortsetter med ansvar for forhandlinger med Israel i samråd med Hamas-regjeringen.

- Hamas ledere er kloke folk og vet at de ikke kan gjøre alt alene. De vet at hvis de ikke forandrer sin politikk overfor Israel, vil dette skape problemer for det palestinske folk.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.