RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Spår mørkere skyer for verdensøkonomien

Foto: ISS/NASA
Sist oppdatert:
IMF svekker sine utsikter.

Det ser nå enda dårligere ut for verdensøkonomien, ifølge Det internasjonale pengefondet (IMF). De kuttet tirsdag sin globale vekstprognose til 4 prosent.

IMF frykter at det vil få alvorlige konsekvenser for verdensøkonomien hvis ikke myndighetene i eurosonen og USA handler raskt.

Uten tiltak fra regjeringer i disse områdene, kan man stå ovenfor en ny resesjon, skriver pengefondet i en rapport.

- Sterk politikk trengs raskt for å forbedre utsiktene og redusere risikoen, uttaler IMFs sjefsøkonomi, Olivier Blanchard, ifølge nyhetsbyrået Dow Jones.

USA må redusere gjelden
IMF mener at det er viktig at landene i Europa styrker EU-redningspakkefond, og at de sikrer at sårbare banker øker sin kapital for å være forberedt på en nedgang. Klarer ikke bankene å skaffe kapital selv, bør det injiseres fra det offentlige, mener IMF.

For USA, mener IMF at det er essensielt at landet får til en fungerende plan for å få redusert landets enorme gjeld.

- En klar politisk forpliktelse til å få på plass en gjeldsredusende plan på mellomlang sikt, er avgjørende for å unngå en brå kollaps i markedets tillit, som kan alvorlig forstyrre den globale stabiliteten, skrive Det internasjonale pengefondet i sin rapport.

Må håndtere gjeldskrisen
I Europa er veksten i økonomien ventet å avta, som følge av stor, vedvarende statsgjelde blant land i eurosonen.

Ifølge IMF, vil veksten i bruttonasjonalprodukt i Europa avta til 1,5 prosent neste år, noe som er ned 0,5 prosent sammenlignet med i år.

IMFs advarsel kommer etter at europeiske finansministere ikke klarte å bli enige i hvordan man skal håndtere Europas stadig større gjeldsproblemer og bestemte seg for å holde tilbake septembertransjen i redningspakken.

- Måten beslutningstakere håndterer gjeldskrisen i euroområdet, vil forme utsiktene for kontintet på kort sikt. Spesielt en rask gjennomføring av de tiltakene som ble bestemt på toppmøtet 21. juli, vil være nøkkelen til styrke markedets troverdighet, skriver IMF i sin rapport, ifølge Dow Jones.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere