RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Spår muslimsk flertall i Europa

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Muslimene vil være i flertall i Europa innen utgangen av århundret, mener professoren Bernard Lewis (89).

Lewis, som opprinnelig er britisk jøde, er professor emeritus ved det berømte Princeton-universitetet i USA og regnes som en av verdens fremste eksperter på islam.

- Dagens utvikling viser at Europa seinest vil ha muslimsk flertall ved utgangen av det 21. århundre, sier den snart 90 år gamle Lewis i et intervju med den tyske avisa Die Welt.

Kontroversiell
Amerikaneren har en rekke bøker om islam bak seg, har vært rådgiver for flere presidenter i USA, men oppfattes av mange som både konservativ og kontroversiell.

- Europa vil bli en del av det arabiske vesten, sier han i intervjuet.

Lewis viser ifølge NTB til at europeiske muslimer gifter seg tidlig og får mange barn, mens andre europeere gifter seg seint og får få barn.

I Tyskland, som med sine 82 millioner innbyggere er det mest folkerike landet i EU, lever det i dag drøyt tre millioner muslimer.

I desember skal EU avgjøre om det skal innledes medlemskapsforhandlinger med det i hovedsak muslimske Tyrkia, som i dag har 70 millioner innbyggere.

Ifølge Lewis vil Tyrkia om noen tiår trolig passere Tyskland og bli Europas mest folkerike stat.

- Sivilisasjonskonflikt
Lewis er blant annet kjent for å stå bak begrepet «clash of civilizations», en kontroversiell teori om at historien i realiteten har bestått av en endeløs konflikt mellom sivilisasjoner, i hovedsak mellom islam og vesten.

Teorien ble senere videreutviklet og gjort verdenskjent gjennom den amerikanske statsviteren Samuel P. Huntingtons bok med samme navn i 1996.

Andre islamkjennere som palestinsk-amerikanske Edward Said, forfatteren av standardverket «Orientalismen» fra 1978, betegnet teorien som en «uhyrlig fiksjon», og anklaget fram til sin død høsten 2003 Lewis for å tegne uriktige skremmebilder av islam. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere