*Nettavisen* Nyheter.

Spår snarlig utlysning av nyvalg i Danmark

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt ventes å utlyse nyvalg denne uken. Her er hun fotografert etter terrorangrepene i København i februar. Foto: Ola Torkelsson / TT / NTB scanpix Foto: Scanpix Denmark

Folketingsvalget i Danmark utskrives trolig onsdag eller torsdag, tipper en dansk sjefredaktør og politisk kommentator.

26.05.15 12:30

– Det blir nok utskrevet valg en av de nærmeste dagene, sier Troels Mylenberg ved Fyns Amts Avis, som tidligere har tippet at valget først vil skje i september.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt og finansminister Morten Østergaard hadde varslet en pressekonferanse tirsdag formiddag for å legge fram regjeringens nye helse- og omsorgssatsing.

Det ble på forhånd spekulert på om statsministeren ville benytte anledningen til å også kunngjøre at det skulle holdes valg.

– Kommer når det kommer

Men Thorning-Schmidt og Østergaard holdt seg kun til den opprinnelige planen og kunngjorde at regjeringen vil bevilge 39 milliarder danske kroner ekstra til helse- og omsorgssektoren fram til 2020.

– Valget kommer når det kommer. Men dette utspillet rekker inn i neste valgperiode, sa Thorning-Schmidt og henviste til helsesatsingen.

Redaktør Troels Mylenberg tror likevel at statsministeren kommer til å utskrive valg i løpet av inneværende uke.

– Når regjeringen har lagt fram dette, vil den kunne si: Se hva vi vil gjøre, og alt dette får du ikke dersom du velger de andre. Det er nærmest det ultimate valgopplegget, sier Mylenberg.

Konservative leder på målinger

I Danmark holdes valg vanligvis innen tre uker etter at de blir utlyst av den sittende statsministeren. Det betyr at det dermed kan bli holdt folketingsvalg før sommerferien.

I en fersk meningsmåling som Voxmeter har utført for Ritzau, ligger den blå blokken i Danmark an til en sikker seier med en oppslutning fra 54,3 prosent av velgerne. Regjeringen og resten av den røde blokken får 45,6 prosent oppslutning i målingen, som ble publisert mandag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.