RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Spår snarlig utlysning av nyvalg i Danmark

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt ventes å utlyse nyvalg denne uken. Her er hun fotografert etter terrorangrepene i København i februar. Foto: Ola Torkelsson / TT / NTB scanpix
Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt ventes å utlyse nyvalg denne uken. Her er hun fotografert etter terrorangrepene i København i februar. Foto: Ola Torkelsson / TT / NTB scanpix Foto: Scanpix Denmark
Sist oppdatert:
Folketingsvalget i Danmark utskrives trolig onsdag eller torsdag, tipper en dansk sjefredaktør og politisk kommentator.

– Det blir nok utskrevet valg en av de nærmeste dagene, sier Troels Mylenberg ved Fyns Amts Avis, som tidligere har tippet at valget først vil skje i september.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt og finansminister Morten Østergaard hadde varslet en pressekonferanse tirsdag formiddag for å legge fram regjeringens nye helse- og omsorgssatsing.

Det ble på forhånd spekulert på om statsministeren ville benytte anledningen til å også kunngjøre at det skulle holdes valg.

– Kommer når det kommer

Men Thorning-Schmidt og Østergaard holdt seg kun til den opprinnelige planen og kunngjorde at regjeringen vil bevilge 39 milliarder danske kroner ekstra til helse- og omsorgssektoren fram til 2020.

– Valget kommer når det kommer. Men dette utspillet rekker inn i neste valgperiode, sa Thorning-Schmidt og henviste til helsesatsingen.

Redaktør Troels Mylenberg tror likevel at statsministeren kommer til å utskrive valg i løpet av inneværende uke.

– Når regjeringen har lagt fram dette, vil den kunne si: Se hva vi vil gjøre, og alt dette får du ikke dersom du velger de andre. Det er nærmest det ultimate valgopplegget, sier Mylenberg.

Konservative leder på målinger

I Danmark holdes valg vanligvis innen tre uker etter at de blir utlyst av den sittende statsministeren. Det betyr at det dermed kan bli holdt folketingsvalg før sommerferien.

I en fersk meningsmåling som Voxmeter har utført for Ritzau, ligger den blå blokken i Danmark an til en sikker seier med en oppslutning fra 54,3 prosent av velgerne. Regjeringen og resten av den røde blokken får 45,6 prosent oppslutning i målingen, som ble publisert mandag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere