*Nettavisen* Nyheter.

Spår tredeling av Irak

Foto: Lars Aarønes

- Den nye grunnloven er starten på en tredeling av Irak, mener NUPI-forsker Henrik Thune.

25.10.05 18:18

Resultatet fra den sunnidominerte Nineveh-provinsen viser at et tilstrekkelig av de 18 provinsene støtter grunnloven, melder Sky News.

Ifølge valgloven ville forslaget bli forkastet dersom to tredjedeler av velgerne i minst tre provinser stemte mot grunnloven.

Mandag ble det klart at grunnloven manglet det nødvendige antall stemmer for å bli godkjent i de to sunnidominerte provinsene Anbar og Salahuddin. Dermed hang resultatet på utfallet i Nineveh-provinsen. Tirsdag kunngjorde valgmyndighetene i Irak at et tilstrekkelig stort flertall i Nineveh har sagt ja til den nye grunnloven.

Tredeling
Forsker Henrik Thune ved Norsk utenrikspolitisk institutt er ikke overrasket over at grunnloven ble godkjent, men peker på at sikkerhetssituasjonen fortsatt er svært vanskelig. Oppbyggingen av den irakiske hæren har også kommet svært kort.

- Dette vil ikke løse problemene Irak står overfor. Dette er det første formelle skrittet mot en tredeling av Irak, sier han til TV 2 Nettavisen.

Han understreker at risikoen for en deling er mindre med en grunnlov på plass enn uten, men at man burde fått en helhetlig løsning. Thune peker på at grunnloven gir betydelig makt til kurderne i nord og sjiamuslimene i sør, med de sunnidominerte områdene i Midt-Irak klemt mellom nord og sør.

- Grunnloven åpner for at de tre regionene vil ha sitt eget militærvesen og kontroll over oljeressursene på sitt området. Over tid kan vi få et løsrevet Kurdistan i nord og et sjiadominert Sør-Irak, mener Thune.

Bismak
På landsbasis stemte 78 prosent for og 21 prosent mot grunnlovsforslaget under folkeavstemmingen 15. oktober.

For Bush-administrasjonen er resultatet av folkeavstemmingen en seier med bismak. Samtidig med at valgresultatet ble kunngjort, nådde tallet på amerikanske soldater som er drept i Irak siden invasjonen 2000, melder CNN.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.