RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Spasertur på Wall Street

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Aksjene endret seg lite i USA torsdag.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Etter å ha startet negativt etter dårlige makrotall bedret det seg utover sesjonen og aksjene endte til slutt marginalt i pluss.

NA24 - din næringslivsavis

Analytikerne begynner å kutte i estimatene for de største selskapene. Blant annet venter tallknuserne nå en resultatvekst på 1,9 prosent i 2008 for selskapene som inngår i Stoxx 600-indeksen. Det viser en undersøkelse gjennomført av Bloomberg News. Ved utgangen av fjoråret lå forventet resultatvekst for inneværende år på 11 prosent.

Bernankes signaleffekt
Onsdag sendte sentralbanksjef Ben Bernanke aksjene nedover da han foran kongressen sa at økonomien kan være i en resesjon i årets første halvår.

Torsdag holdt Bernanke for andre dag på rad et vitnesbyrd foran kongressen. Han gjentar at den amerikanske økonomien er inne i en vanskelig periode, og at markedene er under et betydelig press. Enkelte verdipapirmarkeder fungerer fortsatt dårlig. Dessuten venter han at den økonomiske veksten kommer tilbake i andre halvår og inn i 2009.

Men på spørsmål, som opptok investorene, om hvorfor sentralbanken og finansdepartementet tok grep for å unngå kollaps i landets femte største investeringsbank, Bear Stearns, ble de noenlunde beroliget. Det ble forklart at selv om det er en risiko for skattebetalerne og de finansielle myndighetene blekner den sammenlignet med den økonomiske risikoen dersom selskapet går konk.

- Det ser ut som at senatorene ser at dette var en ekstraordinær situasjon og det beroliger markedet, sier sjefmarkedsstrateg Ken Tower hos Covered Bridge Tactical, ifølge MarketWatch.

Sentralbanken vedtok den 14. mars å tilby krisehjelp til investeringsbanken for å hindre kollaps. Siden har det blitt kjent at JP Morgan kjøper den skadeskutte storheten for ti dollar aksjen, en brøkdel av kursen for et år siden. Bear Stearns toppsjef Alan Scwartz sier torsdag at hadde sentralbanken handlet tidligere så ville de sannsynligvis ha overlevd.

- Det er veldig, veldig usannsynlig i min personlige mening at vi ville ha vært i den situasjonen vi befinner oss i hadde sentralbanken tilbudt finansiering tidligere, fortalte Scwatrz til senatets bankkomité, ifølge Bloomberg.

Uklare makrosignaler
mars endte ISM-indeksen som følger innkjøpssjefene i tjenestesektoren på 49,6. Det er en oppgang fra 49,3 i februar. Økonomene ventet ifølge Bloomberg News at indeksen skulle ligge på 49. Alle målingene av undergruppene viser en økning, mens målingen som følger arbeidssituasjonen forble uendret på 46,9.

- Dagens rapport følger vårt syn om at økonomien bestemt har roet seg og sannsynligvis har falt i en mild resesjon, sier analytiker Michelle Meyer hos Lehman Brothers, ifølge MarketWatch.

Antallet førstegangssøkende til ledighetstrygd økte til 407.000 i forrige uke, viser en oversikt fra det amerikanske arbeidsdepartementet. Det er en oppgang på 38.000. Økonomene hadde ventet at søkerantallet ville havne på 366.000 viser en oversikt fra Bloomberg News.

Samtidig økte den videreførte ledigheten med 97.000 til 2.937.000. Ledighetstallene fra den foregående uken ble også revidert. Antallet førstegangssøkere økte dermed til 369.000 fra 366.000 i den perioden.

- Markedet har holdt seg oppe ganske bra med tanke på de negative arbeidstallene denne morgenen, noe som tar bort en potensiell negativ overraskelse på jobbrapporten i morgen, sier Ken Tower, ifølge MarketWatch.

Denne rapporten kommer dagen før månedens viktigste makrorapport. Arbeidsmarkedsundersøkelsen fra de amerikanske myndighetene kommer fredag ettermiddag. Arbeidsmarkedet er en god indikasjon på hvordan økonomien utvikler seg. De siste månedene har denne viste en negativ jobbvekst og økende ledighetsrate. Det er i samsvar med tidligere tider med resesjon.

UBS venter at IT-giganten Cisco kan oppleve at veksten fra det amerikanske, europeiske og dessuten fremad voksende markedet kan bli lavere. Meglerhuset frykter at ordrene blir færre etter hvert som utviklingen i verdensøkonomien ser ut til å bli rammet av uroen i USA. Cisco-aksjen faller 3,5 prosent i handelen.

Søte toner
Blackberry-produsenten Research In Motion kommer med positive resultater.

En dobling av resultat per aksje til 72 cents per aksje i fjerde kvartal fra 33 cents fra tilsvarende periode året før, overrasker positivt. Omsetningen ble også doblet til 1,88 milliarder dollar fra 930,4 millioner dollar. Analytikerne ventet 71 cents per aksje i resultat fra en omsetning på 1,86 milliarder dollar. Selskapet økte antallet abonnenter med 2 millioner kunder i fjerde kvartal. For første kvartal venter de at ytterligere 2,2 millioner nye kunder kommer til.

De ser også at resultatet i løpet av regnskapsårets tre første måneder vil øke til mellom 82 cents og 86 cents per aksje fra en omsetning på inntil 2,3 milliard dollar.

Waferprodusenten MEMC melder at de blir rammet av forsinkelser i forbindelse med en produksjonsenhet ved anlegget i Texas. Dette fører til at de har sendt ut et resultatvarsel. I første kvartal kuttes omsetningsutsiktene til 500 millioner dollar fra 560 millioner dollar, mens bruttomarginen er ventet å falle til 52 prosent fra tidligere guiding på 54,8 prosent.

Oljefall
Signalene fra den amerikanske sentralbanksjefen om at landets økonomi kan være på vei mot en resesjon sender oljeprisen nedover.

Den ukentlige oljelagerrapporten, som kom onsdag, viser at oljelagrene steg med 7,32 millioner fat. Det var den 11. uken av de siste 12 hvor lagrene har bygd seg opp. I tillegg var etterspørselen etter drivstoff ned med 1,3 prosent i forhold til samme periode i fjor.

Da gulvhandelen stengte på Nymex kostet et fat olje, med referanseverdi WTI og levering i mai, 103,97 dollar fatet. Dette var en nedgang på 0,8 prosent, men prisene holder seg fortsatt 61 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

Onsdag steg både bensin- og oljeprisene etter at lagerrapporten viste et fall i bensinlagrene samt at dollarkursen igjen svekket seg mot euroen.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones +0,16% til 12.626,03

Nasdaq +0,08% til 2.363,30

S&P 500 +0,13% til 1.369,27

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere