RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Speil saboterer treninga

Å se seg i speilet under trening trenger ikke bare være lite motiverende. Det kan også direkte hemme treningsøkten.

Å se sitt svetteste, mest klumsete og slitne jeg midt under trening kan være lite motiverende.

Speil ødelegger?

Men ifølge en fersk undersøkelse publisert i det amerikanske fagbladet Health Psychology, gjør speil også treningsøkten mindre effektiv. I hvert fall for kvinner.

Forskere ved McMaster-universitetet i Hamilton tok for seg 58 ikke-trenende kvinner med gjennomsnittlig alder på 21 år. Kvinnene besvarte først en rekke spørsmål angående sitt forhold til egne kropper, hvor trygge de var på sine egne evner til å bruke en ergometersykkel, og om de følte seg " rolige" eller " utslitte".

Kvinnene forsøkte treningssykkelsen to ganger i moderate økter på 20 minutter, med en ukes mellomrom. I det ene tilfellet befant de seg i et rom med speil, i det andre i et rom uten.

Kom dårlig ut

Etter hver treningsøkt måtte kvinnene besvare de samme spørsmålene de var blitt stilt før den fysisk aktive delen av undersøkelsen på nytt.

I de tilfellene speil var inkludert, endte kvinnene med å føle seg verre, det vil si mer slitne og mindre motiverte, enn da de slapp å se seg selv trene.

- Dette kan ikke bare handle om at kvinner som ser seg selv trene, ender med å ha dårligere bilder av sine egne kropper. Disse kvinnene var ikke overvektige, og selv kvinner med godt selvbilde kroppsmessig følte seg " verre" når speil var involvert, kommenterer forsker Kathleen Martin Ginis, fungerende professor i helse og treningspsykologi ved McMaster University, ifølge CNN.

Ikke bare så kvinnene mer negativt på egne kropper, speilene gjorde at de også ble mer opptatt av andre ytre "feil". De personene som ikke hadde trent så mye før, ble også mer fokusert på manglende trenings-ferdigheter.

Selv om studien ikke inkluderte menn, mener Ginis at den samme reaksjonen, altså at speil gir en negativ effekt i forhold til trening, også ville ha vist seg i en mannlig-basert studie.

Bort med speil?

Funnene i undersøkelsen indikerer uansett at selskaper som driver helse- og treningsstudioer bør legge mindre vekt på speillegging av salene sine. Ikke minst for å tiltrekke seg nye kunder.

- Å plassere speil i treningssentre må revurderes, spesielt for sentre som forsøker å tiltrekke seg folk som er ferske i treningssammenheng, lyder konklusjonen i Health Psychology.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere