RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Spektakulært polarlys på Saturn

Det spektakulære bildet fra Hubble teleskopet viser kraftig polarlys ved den sydlige polen på Saturn.
Det spektakulære bildet fra Hubble teleskopet viser kraftig polarlys ved den sydlige polen på Saturn. Foto: NASA/ESA
Sist oppdatert:
– Dette er de flotteste polarlysbildene jeg har sett, sier forsker Pål Brekke hos Norsk Romsenter. Se bildene fra Saturn her.

De spektakulære bildene fra Hubble teleskopet viser kraftig polarlys ved den sydlige polen på Saturn. Dette skjedde etter de kraftige solstormene som for få uker siden også skapte flott Nordlys over store deler av Norge.

Beste bildene
- Det er ikke første gangen vi ser bilder av polarlys på Saturn, men dette er uten tvil de beste bildene av polarlys jeg har sett. På bildene ser vi polarlyset over sydpolen på Saturn, og det er derfor sydlys, sier forsker Pål Brekke.

Ved å kombinere bilder fra Hubble og Cassini-sonden har forskerene kommet frem til at polarlyste på Saturn genereres på en helt annen måte enn på Jorden og Jupiter der det ofte også observeres polarlys.

Skyldes solvind
Det er solvinden, partikler som blåses vekk fra Solen som er årsaken til polarlyset også på Saturn. På Jorden er det i større grad magnetfeltet som rives løs fra Solen og retningen på dette som som driver polarlyset.

- Som på Jorden dannes polarlyset ved at ladede partikler raser nedover mot atmosfæren og kolliderer med atomer i planetens atmosfære og får disse til å sende ut lys. Dette er samme effekten som vi har i et vanlig lysstoffrør. Når vi setter på strøm farer elektroner gjennom røret og kolliderer med gasspartikler som dermed gløder, forteller Pål Brekke til TV 2 Nettavisen.

Polarlyste på Saturn viser en merkelig egenskap i forhold til det jordlige polarlys. På Jorden utvider nordlysovalen seg når det er en kraftigere solstorm og vi ser nordlys lengere syd. På Saturn krymper denne polarlysovalen når styrken på lyset øker, forklarer Brekke.

Bildene er tatt i tidsrommet 24. - 28. januar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere