Spent foran tamiltiger-møte

Foto: Scanpix/AFP

Utviklingsminister Erik Solheim øyner håp etter at norske myndigheter har fått til møte med tamiltigrene onsdag.

28.04.06 13:43

Lørdag trakk tamiltigrene (LTTE) seg fra de planlagte fredssamtalene på grunn av uenighet om transport av opprørslederne. Den srilankiske marinen planlegger nemlig å overvåke båten som skulle ha fraktet lederne med nordiske observatører som eskorte.

- Kontakt med begge
Norske myndigheter jobber nå med å få partene til å endre holdning.

- Vi er i kontakt med partene, og møter dem begge onsdag og torsdag. Etter det vil vi få mer klarhet i om det er mulig å komme til samtaler i Genève i neste uke eller ikke, sier utviklingsminister Erik Solheim til TV 2 Nettavisen tirsdag kveld.

Fredssamtalene er planlagt å finne sted i Genève i Sveits 24.-25. april.

- Det som har stoppet det hele opp de siste dagene er transportsaken. Vi har derfor sett på mulighetene for hvordan dette kan gjennomføres på en måte som begge parter kan akseptere, sier Solheim.

Regjeringen avventer
Palitha Kohona, regjeringens fredsrådgiver, mener ballen nå er på LTTEs banehalvdel.

- De ønsket seg transport, det har vi skaffet dem. En av mine kolleger mener de har vært på jakt etter en unnskyldning til å trekke seg, og nå har de kokt sammen noe, sa Kohona lørdag.

Fredag gikk den srilankiske regjeringen med på å utsette samtalene som opprinnelig skulle ha funnet sted neste uke, til den 24.-25. april etter et krav fra Tigrene om at deres ledere fra de vestlige regionene skulle få trygg transport i helikopter eller Tigrenes egne båter til opprørernes de facto hovedstad Kliniochichi.

HTML EMBED

- Heldigvis ikke vold
I forrige uke ble over 40 mennesker drept i etnisk motivert vold på Sri Lanka. Mange frykter en ny borgerkrig. Tamiltigrene er anklaget for angrepene, men selv benekter de dette.

Utviklingsminister Erik Solheim legger ikke skjul på at han er bekymret over situasjonen.

- Men heldigvis har det ikke vært noen store voldshandlinger tirsdag, sier Solheim til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.