Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Spent i Libanon

Foto: AP Photo/Hussein Malla
Sist oppdatert:
Den antisyriske koalisjonen varsler en stor demonstrasjon under begravelsen til den libanesiske industriministeren Pierre Gemayel.

14. mars-gruppen - som samler de antisyriske kreftene i Libanon - varsler en stor demonstrasjon torsdag i forbindelse med begravelsen til den libanesiske industriministeren Pierre Gemayel (34).

Koalisjonen, som har flertall i det libanesiske parlamentet, anklager Syria for å stå bak drapet på industriministeren tirsdag ettermiddag.

Al-kataeb-partiets leder Amin Gemayel, som også er far til den drepte, ba partiets tilhengere om å ta det rolig.

Spent situasjon
Libanon opplever en politisk krise mellom den antisyriske og amerikansk-vennlige koalisjonen imot prosyriske og Iran-vennlige grupper som Hizbollah, Amel-partiet og Libanons president Emile Lahoud.

Den antisyriske koalisjonen krever at presidenten må trekke seg. De prosyriske, særlig Hizbollah, sier at den politiske krisen i Libanon kan løses enten ved å danne en ny samlingsregjering, eller ved nyvalg.

Fem gikk på fem uker
I løpet av de siste fem ukene har fem statsråder, som er knyttet til de politiske partiene Hizbollah og Amal, trukket seg fra regjeringen, for å presse regjeringen til å gå av.

Hizbollahs leder Sayyad Hassan Nasrallah ba sist helg Hizbollah-tilhengere forberede seg på demonstrasjoner dersom det ikke blir regjeringsskifte i Libanon.

Statsminister Fouad Al-Siniora og den antisyriske koalisjonen, særlig Saad Hariri, sønnen til den tidligere statsministeren Rafik Al- Hariri som ble drept i et attentat i fjor, har slått tilbake ved å etablere en internasjonal domstol som skal straffe de skyldige for drapet på Hariri og andre politikere som er blitt drept i Libanon. Syria benekter beskyldingen.

Hizbollah og Amal-partiet mener at beslutningen er ulovlig og derfor avviser Libanons president å godkjent domstolen.

- De som står bak drapet på industriministeren gjorde det for å legge press på FNs sikkerhetsråd, slik at de vil godta den internasjonale domstolen. Den antisyriske koaliasjonen vet hvem står bak drap, sier Emad Mustafa, Syrias ambassadør i USA, til arabiske medier.

Syria fordømmet dette drapet

Aref Alabed, som er talsmann for Libanons statsministeren Fuad Siniora, sier til Nettavisen på vegne av Siniora at det er viktig å finne en løsning på den opptrappende krisen i Libanon.

- Det finnes noen som ønsker å lage opptøyer i Libanon med hensikt til å skape borgerkrig i landet, legger han til.

FNs generalsekretær Kofi Annan kommer om kort tid til å utnevne to utenlandske dommer og en fra Libanon for å lede domstolen.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!