RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Spent i Libanon

Foto: AP Photo/Hussein Malla
Sist oppdatert:
Den antisyriske koalisjonen varsler en stor demonstrasjon under begravelsen til den libanesiske industriministeren Pierre Gemayel.

14. mars-gruppen - som samler de antisyriske kreftene i Libanon - varsler en stor demonstrasjon torsdag i forbindelse med begravelsen til den libanesiske industriministeren Pierre Gemayel (34).

Koalisjonen, som har flertall i det libanesiske parlamentet, anklager Syria for å stå bak drapet på industriministeren tirsdag ettermiddag.

Al-kataeb-partiets leder Amin Gemayel, som også er far til den drepte, ba partiets tilhengere om å ta det rolig.

Spent situasjon
Libanon opplever en politisk krise mellom den antisyriske og amerikansk-vennlige koalisjonen imot prosyriske og Iran-vennlige grupper som Hizbollah, Amel-partiet og Libanons president Emile Lahoud.

Den antisyriske koalisjonen krever at presidenten må trekke seg. De prosyriske, særlig Hizbollah, sier at den politiske krisen i Libanon kan løses enten ved å danne en ny samlingsregjering, eller ved nyvalg.

Fem gikk på fem uker
I løpet av de siste fem ukene har fem statsråder, som er knyttet til de politiske partiene Hizbollah og Amal, trukket seg fra regjeringen, for å presse regjeringen til å gå av.

Hizbollahs leder Sayyad Hassan Nasrallah ba sist helg Hizbollah-tilhengere forberede seg på demonstrasjoner dersom det ikke blir regjeringsskifte i Libanon.

Statsminister Fouad Al-Siniora og den antisyriske koalisjonen, særlig Saad Hariri, sønnen til den tidligere statsministeren Rafik Al- Hariri som ble drept i et attentat i fjor, har slått tilbake ved å etablere en internasjonal domstol som skal straffe de skyldige for drapet på Hariri og andre politikere som er blitt drept i Libanon. Syria benekter beskyldingen.

Hizbollah og Amal-partiet mener at beslutningen er ulovlig og derfor avviser Libanons president å godkjent domstolen.

- De som står bak drapet på industriministeren gjorde det for å legge press på FNs sikkerhetsråd, slik at de vil godta den internasjonale domstolen. Den antisyriske koaliasjonen vet hvem står bak drap, sier Emad Mustafa, Syrias ambassadør i USA, til arabiske medier.

Syria fordømmet dette drapet

Aref Alabed, som er talsmann for Libanons statsministeren Fuad Siniora, sier til Nettavisen på vegne av Siniora at det er viktig å finne en løsning på den opptrappende krisen i Libanon.

- Det finnes noen som ønsker å lage opptøyer i Libanon med hensikt til å skape borgerkrig i landet, legger han til.

FNs generalsekretær Kofi Annan kommer om kort tid til å utnevne to utenlandske dommer og en fra Libanon for å lede domstolen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere