*Nettavisen* Nyheter.

Spesialstyrker hjelper opprørshæren

Foto: GIANLUIGI GUERCIA (Afp)

Opprørshæren i Libya får hjelp på bakken fra utenlandske spesialstyrker.

25.08.11 12:31

Utenlandske spesialstyrker fra Storbritannia, Frankrike, Jordan og Quatar hjelper opprørshæren med å vinne kontrollen over Tripoli og andre byer i Libya, skriver CNN .

Nyhetskanalen siterer en anonym kilde i Nato.

Særlig britiske soldater skal ha hatt en finger med i spillet når det gjelder å få opprørshæren bedre organisert. Noen av disse utenlandske styrkene skal ha rykket fram mot Tripoli sammen med opprørshæren.

Spesialstyrkene har først og fremst hjulpet opprørshæren med å forbedre sin taktikk, ifølge kilden, men de har også kommet med informasjon om hvilke mål Natos fly skal bombe og har videre gjennomført rekognoseringsoppdrag i Tripoli. Dette har vært særlig avgjørende de siste dagene med soldater fra begge sider i borgerkrigen så nær hverandre.

Fortsatt kamper i Tripoli
Torsdag meldes det at opprørerne kjemper mot Gaddafi-lojale styrker i gatene i Libyas hovedstad.

Opprørerne i Libya har utlovet en dusør på nærmere 10 millioner norske kroner for den som fanger eller tar livet av Muammar Gaddafi.

I Benghazi kunngjorde Det nasjonale overgangsrådet onsdag at libyske forretningsmenn bidrar med 1,7 millioner dollar i dusørpenger og sier i tillegg at de gir amnesti til den som tar på seg oppdraget, melder Al Jazeera.

Reagerer på dusør
Norge var et av flere land som tirsdag anerkjente overgangsrådet i Libya, men SVs parlamentariske leder Bård Vegar Solhjell reagerer på at det utloves en belønning for eventuelt å ta livet av Gaddafi.

Han sier Norge sammen med andre Nato-land straks må ta kontakt med rådets leder Musafa Abdul Jalil.

- Det er uhyrlig at det loves belønning for å drepe Muammar Gaddafi. Dette er svært farlig for arbeidet med forsoning i Libya, og for FN i lignende situasjoner i fremtiden, sier Solhjell til NRK.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.