*Nettavisen* Nyheter.

Spionerte på flyktninger i Norge

To menn fra Iran er utvist fra Sverige, mistenkt for å ha spionert på iranske flyktninger. Mennene skal også ha operert i Norge.

De to mennene i 35-40-årsalderen ble pågrepet i Kista i Sør-Sverige i forrige uke etter at de hadde kontaktet flyktninger fra provinsen Baluchistan i Iran, melder Svenska Dagbladet ifølge NTB.

Sikkerhetspolitiet Säpo og det internasjonale statsadvokatembetet i Stockholm er svært tilbakeholdne med opplysninger i saken. Margaretha Linderoth ved antiterrorenheten i Säpo vil bare bekrefte at mennene kommer fra et land utenfor Europa. De er nå utvist fra av Sverige.

Flere besøk

Flere uavhengige kilder sier til Svenska Dagbladet at mennene er iranere og har besøkt Sverige tidligere. I fjor tok de kontakt med en eksiliraner på venstresiden, og i oktober i år kom de tilbake til Sverige og kontaktet flyktninger både i Sverige og Norge. Enkelte opplysninger går ut på at de også kontaktet iranere i Danmark.

Målet med besøket i høst var å verve kilder blant de iranske flyktningene, og de oppsøkte for det meste iranere fra Baluchistan, sier avisens kilder.

Mennene opptrådte under ulike navn og traff flyktninger på flere steder. En del av iranerne skal ha blitt skremt.

I Sverige skal det være et tusentall personer med bakgrunn fra iransk Baluchistan og i Norge mellom 60 og 70 familier med samme bakgrunn.

Ikke bevis

Etterforskningen mot de to er lagt ned fordi det ikke kunne bevises at de hadde drevet spionasje.

-Denne loven er ikke særlig velegnet til å avsløre flykntingspionasje, sier statsadvokat Tomas Lindstrand.

Skuffet over offisiell holdning

Mange eksiliranere i Sverige er skuffet over at myndighetene ikke åpent sier at Iran står bak spionasjen.

-Vi er skuffet. Dette skaper uro blant mange iranere, mistilliten til Säpo øker, sier Mehrdad Darvishpour, sosiolog ved universitetet i Stockholm.

-Vi vil ha en offisiell og offentlig protest fra Sverige mot at Iran sender agenter hit. Hvis ingenting skjer, vil Iran bare fortsette denne virksomheten, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.