RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Spionerte ulovlig på journalister

Sist oppdatert:
Tysklands føderale etterretningstjeneste spionerte ulovlig på journalister.

En rapport fra det tyske parlamentet har avslørt at landets føderale etterretningstjeneste (BND) har utført ulovlig spionasje av tyske journalister.

Etterforskerne har lett gjennom søppel og sporet opp granskingsmateriale i håp om å finne kilder som kan ha avslørt hemmelig informasjon. Dette kom frem av en parlamentarisk rapport som ble offentliggjort på fredag, melder AP.

Rapporten, som var på nesten 180 sider, skrev at metodene som ble tatt i bruk den føderale etterretningsenheter brøt loven på flere områder.

«I følge tiltalene i pressen om i pressen om at den føderale etterretningsenheten mot tyske reportere ¿ spionerte ulovlig på journalister for å avsløre kildene deres, kan bekreftes å ha skjedd. Disse metodene var for det meste ulovlige», heter det i rapporten.

Ingen av journalistene ble avlyttet, men etterretningsagenter brukte andre metoder. Blant metodene var å stjele en boks med papir som en journalist hadde kastet og å oppspore granskingsmateriale av det føderale arkivet.

Etter at deler av rapporten ble trykt i tysk presse, utlyste den tyske regjeringen en bannlysning mot BND. Da fikk etterretningstjenesten totalforbud mot å spionere på journalister. En uke senere ble bannlysningen utvidet til å gjelde både nasjonale og militære etterretningstjenester i Tyskland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere