Gå til sidens hovedinnhold

Spiste passasjer for å overleve

Etter to uker på åpen sjø uten mat eller vann, ble Gregorio (31) tvunget til å spise medflyktning.

Da hadde allerede 27 av de 33 om bord i båten dødd, og da enda en mann falt sammen og sluttet å puste, bestemte Marzian seg. Han ble nødt til å spise mannen for å overleve.

Tok ikke med mat
Fiskeren ligger nå på sykehus på øya Turks og Caicos sammen med tre av de andre som overlevde den grufulle seilasen.

Turen startet i Den dominikanske republikk, og de 33 passasjerene om bord var immigranter. Puerto Rico var destinasjonen. Det som skulle være en én-dagers tur, endte i et mareritt da begge motorene døde, og kapteinen forsvant i løpet av natta. De 33 dominikanerne var dermed overlatt til seg selv.

- Vi hadde ikke med oss mat ettersom det skulle være en kort tur. Vi hadde ikke noe å spise, så vi måtte spise han for å berge våre egne liv, sier Marzian fra sykesenga.

Fattigdom og nød
Flyktningene visste hvor farlig turen over Mona-passasjen var før de la ut mot amerikansk territorium på Puerto Rico. Kanalen er full av hai og kystvakten patruljerer området kontinuerlig.

Strømmene og værforholdene gjør turen vanskelig for dem som ikke kjenner stedet, en tur som vanligvis gjøres i 25 fots fiskebåter. Men Marzian forklarer at han ikke hadde noe valg, og måtte forsøke å komme seg over. Han hadde vært skilt i et års tid, og klarte ikke å brødfø barna sine.

- Vi lever under svært vanskelige forhold. Min bror har to barn, jeg har tre, vår andre bror har også to barn. Jeg kunne være ute på sjøen i opp til to måneder, uten å fange noe, sier Marzian, som dermed store problemer med å sørge for mat til sin sju år gamle sønn og to år gamle datter. I tillegg sørget de tre brødrene for sin aldrende far.

Flykter til USA
En dag Gregorio Marzian var i byen Nagua, fant han det han trodde var løsningen på vanskelighetene. Der møtte han båtkaptein Fransisco Soler, som fortalte om en rute han pleide å ta til Puerto Rico.

- Han sa at to av tre av oss kunne få turen gratis, bare vi betalte for en av oss, forteller Marzian. Ifølge en av de andre overlevende skal flere ha betalt 1800 dollar, eller over 85.000 norske kroner. Det er mer en én vanlig årslønn for de fleste dominikanere, og en annen av de overlevende skal ha pantsatt huset sitt for å få råd til å dra.

Rundt 100.000 dominikanere lever i Puerto Rico, og rundt en tredjedel av dem er illegale flyktninger. Enkelte blir på øya, mens andre forsøker å ta seg videre til USA.

Flyktninger som lykkes med å sette sin fot på amerikansk jord får bli værende i landet, men de som plukkes opp til havs blir sendt tilbake. I 2005 gjaldt det 4.388 mennesker fra Den dominikanske republikk.

Drev i to uker
Klokka sju om morgenen 17. oktober dro båten fra byen Sanchez (se kart i bunnen av saken). Sammen med Gregorio var de yngre brødrene hans Saulo (27) og Emmanuel (30). Det var noen få kvinner blant passasjerene og den yngste om bord var en 19 år gammel mann.

Etter halvannet døgn på åpen sjø, brøt den ene motoren sammen. Passasjerene begynte å krangle om hvorvidt de skulle snu eller ikke, men kapteinen var redd for politiet og mente de skulle fortsette.

Den sjette dagen døde den første passasjeren, og dagen etter var kapteinen borte. Det er uvisst om han forsøkte å svømme i land eller ble kastet over bord av de andre.

Regnvann var ikke nok til å holde folk i live, og de neste dagene fortsatte folk å dø. Blant dem Gregorios bror Emmanuel. De andre ventet mellom 15 og 20 minutter før de løftet de døde over bord.

Det var da de siste gjenlevende bestemte seg for å spise av en mann som nettopp hadde dødd. Det viste seg å være dagen før de endelig ble reddet. Sist lørdag ble nemlig båten oppdaget av et helikopter fra den amerikanske kystvakten.

Av gjenlevende var det i tillegg til Gregorio og Saulo Marzian også en far og sønn og en kvinne. Kvinnen døde senere på sykehuset.

Hundrevis årlig
Hvert år forsøker hundrevis av båtflyktninger å ta seg bort fra det fattige landet Den dominikanske republikk. Ofte reiser de i små hjemmelagde båter.

Det er heller ikke første gang flyktningene har sett seg nødt til å gå til drastiske tiltak for å overleve.

I 2004 overlevde 36 båtflyktninger i en gruppe på 87 ved å drikke melk av kvinnenes bryster og spise av de flyktningene som døde etter hvert.

HTML EMBED

(Kilde: AP)

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus

Kommentarer til denne saken