RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Spøker for norske Sudan-styrker

Sist oppdatert:
Utenriksdepartementets statssekretær Raymond Johansen sier det er lite sannsynlig at norske soldater blir sendt til det krigsherjede Sudan.

Mens kampene fortsetter å herje i Sudans Darfur-region, er løsningen på konflikten fremdeles langt unna.

Det har lenge vært arbeidet med å sende inn en FN-styrt fredsbevarende styrke i området, men statssekretær Raymond Johansen i Utenriksdepartementet (UD) tror ikke norske soldater må reise til det krigsrammede landet.

- Med den politiske situasjonen som nå er i Sudan, er det lite sannsynlig at norske soldater blir sendt dit i FN-regi den nærmeste tiden, sier statssekretær Raymond Johansen til TV 2 Nettavisen.

- FNs gravplass
Til tross for massivt press fra FN og USA, motsetter sudanske myndigheter seg fremdeles en fredsbevarende styrke i Darfur-regionen. Sudans president Omar al-Beshir ga klar beskjed til FN 27. juli, ifølge NTB.

- Vi kommer aldri til å overlate Darfur til internasjonale styrker. De kommer ikke til å like å være i et område som vil bli deres gravplass, sier Beshir ifølge det sudanske nyhetsbyrået SUNA.

Ifølge BBC har forholdene i Darfur bare blitt verre etter at en fredsavtale ble inngått for to måneder siden. Kun den største av de tre motstandsgruppene i området har signert avtalen med sudanske myndigheter.

Verdens største operasjon
Den Afrikanske Unionen sa seg nylig villig til å utvide sitt fredsoppdrag i Darfur til slutten av 2006 etter oppfordring fra FN. Til tross for deres innsats er situasjonen i regionen akutt.

FN utfører verdens største humanitære operasjon i Darfur. Mer enn 200.000 mennesker har trolig mistet livet, og mer enn to millioner mennesker har flyktet fra sine hjem i løpet av den tre år lange konflikten. Befolkningen utsettes for brutale overgrep, voldtekter og drap fra geriljagrupper.

FNs generalsekretær Kofi Annan har bedt FNs sikkerhetsråd om 20.000 soldater og politifolk til en FN-styrke i Darfur.

Styrken vil i så fall bli den største fredsbevarende FN-operasjonen i verden.

- Like ille som Libanon
Det internasjonale samfunnet diskuterer hva slags fredsstyrke som kan sendes til Libanon, men statssekretær Espen Barth Eide i Forsvarsdepartementet sa tidligere denne uken til TV 2 Nettavisen at situasjonen i Sudan er like ille .

- Det skjer like gale ting i Darfur og Øst-Kongo som det gjør i Libanon hver dag, sier statssekretær Espen Barth Eide.

Problemet er at avgjørelsen fra FN drøyer for lenge. Dermed kan det hende at norske soldater vil være tidligere på bakken i Midtøsten enn i Afrika.

- Det er ikke slik at Sudan blir sett på som mindre viktig enn Libanon, og vi diskuterer ikke Sudan opp mot Libanon. Det som er fakta er at man ikke har fått noe FN-vedtak på når en eventuell styrke til Sudan skal stå klar, og dermed kan man ikke utelukke at en operasjon i Libanon kommer før Sudan, sier Eide.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere