Gå til sidens hovedinnhold

Splittet Fatah kan gi ny valgseier til Hamas

Det er registrert hele 36 parti- og valglister foran valget i Palestina, som blir det første på 15 år.

Av de 36 listene er det foreløpig 30 som er godkjent av den palestinske valgkommisjonen, som kommer med sin endelige avgjørelse 6. april.

President Mahmoud Abbas' Fatah-parti er splittet og stiller 22. mai til valg med tre ulike lister, mens hovedrivalene i Hamas stiller med én liste.

Hamas-seier

Sist det ble holdt valg i de palestinske områdene, i 2006, gikk Hamas seirende ut. Fatahs sikkerhetsstyrker nektet imidlertid å underkaste seg den nye regjeringen, og noen måneder senere brøt det ut kamper på Gazastripen.

Hamas jaget sikkerhetsstyrkene ut av Gaza og har siden styrt enklaven, mens Fatah dannet en ny regjering på Vestbredden.

Upopulær Abbas

31. juli skal det også holdes valg på ny president i Palestina, der 85 år gamle Abbas har styrt på overtid siden perioden hans utløp i 2009.

De siste meningsmålingene har vist at to av tre palestinere er misfornøyde med Abbas og ønsker at han går av.

Fengslet favoritt

Meningsmålinger viser at Fatah-lederen Marwan Barghouti, som soner fem livstidsdommer i et israelsk fengsel, vil få flest stemmer.

En israelsk domstol fant i 2004 Barghouti skyldig i medvirkning til drap på israelere under intifadaen, den palestinske oppstanden som brøt ut i de okkuperte områdene fire år tidligere.

Forsøkt likvidert

Israelske styrker jaktet på Fatahs generalsekretær på Vestbredden i halvannet år og forsøkt også å likvidere ham før han ble pågrepet i Ramallah i 2002.

Ingenting tyder på at Israel kommer til å løselate ham dersom han blir valgt til president, men Barghoutis tilhengere sammenlikner ham med Sør-Afrikas frigjøringshelt Nelson Mandela som satt fengslet i 27 år og ble valg til president i 1994.

Kan bli avlyst

Hamas' politiske leder Ismail Haniyeh, som ble statsminister etter det demokratiske valget i 2006, kommer på andreplass på meningsmålingene.

Lite tyder også på at Israel vil godta ham som president og slippe ham inn i palestinernes administrasjonssentrum Ramallah på Vestbredden.

Eksperter tror imidlertid at Abbas kan komme til å avlyse begge det to planlagte valgene dersom Fatah ligger an til å tape og Barghouti eller Haniyeh ligger an til å bli president.

(©NTB)

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler