*Nettavisen* Nyheter.

«Spøkelsesskip» krysser Atlanteren

Foto: Bill Tiernan (AP/Scanpix)

To fartøyer fra en flåte av utrangerte amerikanske krigsskip har forlatt USA med kurs for Storbritannia. Miljøvernere frykter en katastrofe.

I ukevis har miljøvernere protestert mot tauingen av de rundt 50 år gamle skipene. Skipene er fulle av kjemisk forurensing som PCB, asbest og tungolje, og kritikerne frykter de skrøpelige farkostene ikke skal tåle den 7384 kilometer lange turen over Atlanterhavet.

«Spøkelsesflåte»
Det er tankbåtene Canisteo og Caloosahatchee som nå har begynt på den tre uker lange ferden fra Virginia til Teeside, melder BBC. USA har over 100 utrangerte skip liggende i James River utenfor Newport News i delstaten Virginia. Flyttingen av de to skipene er det første skrittet i å redusere bestanden i denne såkalte «spøkelsesflåten».

Seks slepebåter trakk skipene ut til Atlanterhavet, hvor en stor sjøgående slepebåt vil taue dem til verftet Able i Hartlepool i Storbritannia for opphugging. Ytterligere to utrangerte skip er klarert til å dra senere denne uka. Ni skip holdes foreløpig tilbake mens en rettssak pågår mellom amerikanske sjøfartsmyndigheter og en amerikansk miljøverngruppe.

Skuffet
- Vi er fryktelig skuffet over britiske myndigheter for at de har tillatt disse båtene å komme til Teeside, sier leder Tony Juniper i miljøverngruppa Friends of the Earth til BBC.

- Disse giftskipene burde vært håndtert i USA og ikke vært sendt på en hasardiøs Atlanterhavskryssing for å bli dumpet, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.