RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Spor etter vann på Mars

NASAs to romkjøretøyer Opportunity og Spirit, finner stadig flere spor av tidligere vannforekomster på Mars.

De mange undersøkelsene Opportunity har gjort, tyder på at området for lenge siden var dekket av flytende vann, melder Romfart.no.

Sprekker fra nedslag
Mye tyder også på at nedsalget som danner Endurance-krateret, kan ha ført til at en del steiner, ble utsatt for vann på nytt.

Særlig undersøkelsene av steinen Escher, og noen nabosteiner nede i Endurance-krateret, peker i den retning.

Polygonene (flerkantede steiner) kan imidlertid også være sprekker som ble dannet i nedslaget som laget Endurance-krateret. De kan også ha blitt dannet da det opprinnelige vannlaget i området tørket ut.

Påvirket av flytende vann
På motsatt side av Mars er Spirit langsomt på vei opp vestsiden av Columbia Hills, i det store Gusev-krateret. Etter å ha kommet opp i åssiden, fra slettelandet nedenfor, fant Spirit grunnfjell påvirket av flytende vann.

Forskerne lot deretter Spirit lete etter steiner, som skulle være uberørt av vann. Formålet med det var å få et sammenlikningsgrunnlag, for å lære om de endringene omgivelsene i Gusev-krateret har gjennomgått. Så langt har den letingen vært mislykket.

Selv de steinene som ser yngst ut, og som Spirit har gransket, viser klare tegn til å ha vært utsatt for påvirkning av flytende vann, skriver Romfart.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere