Gå til sidens hovedinnhold

Spredte falske nyheter i USA-valget: - Jeg tror Trump vant valget på grunn av meg

Paul Horner lever av falske nyheter. Under valgkampen tok det helt av.

Falske nyheter var store nyheter under presidentvalget i USA. En undersøkelse laget av BuzzFeed viser at falske nyheter ble delt flere ganger enn ekte nyheter fram mot valget. En undersøkelse av de 20 største valgsakene viser at på valgdagen fikk de falske nyhetene 8,7 millioner reaksjoner, mens ekte nyheter fikk 7,3 millioner.

- Jeg tror Trump er i Det hvite hus på grunn av meg, sier Paul Horner (38). Han er en av dem som lagde falske nyheter om presidentvalget.

Mannen som lever av å lyve forteller til The Washington Post at han trodde at hans falske nyheter ville skade Trump-kampanjen. Problemet var at de falske valgnyhetene bare fyrte oppunder Trump-støtten uten å bli avslørt som falske.

Falske nyheter

Horner er mannen bak nettstedene National Report, Newsexaminer og denne falske ABC News siden, som absolutt ikke må forveksles med den ekte amerikanske nyhetsgiganten ABC News.

Horner lever av virale falske nyheter, og mer enn én gang har de blitt tatt for ekte. Ofte skriver han under navnet Jimmy Rustling mens hans eget navn er bakt inn som kilder til historiene.

Washington Post skriver at Trumps tidligere kampanjemanager, Corey Lewandowski, i mars tvitret at Amish-folket støttet Trump - en Horner-nyhet som bare var tull.

- Hans kampanjemanager postet min historie om at demonstranter mot Trump fikk betalt 3500 dollar som om det var fakta. Jeg fant det bare på. Jeg postet en falsk annonsen på Craigslist, sier Horner til The Washington Post og legger til.

- Helt ærlig så har folk blitt dummere (...) Ingen sjekker fakta lenger, og det er sånn Trump vant valget. Han sa hva han ville og folk trodde på alt.

- De bare fortsetter å tro

Horner sier at hans tidligere historier har også blitt trodd på - i begynnelsen. Som denne historien om at Yelp saksøkte South Park. Historien ble avslørt som falsk her.

- Det er jo sånn dette fungerer. Noen poster det jeg skriver. Så finner de ut at det ikke er sant, og de ser ut som idioter. Men Trump-velgerne bare fortsetter å tro på det. De faktasjekker aldri noenting. Når jeg ser tilbake så har jeg hjulpet kampanjen i stedet for å skade den, og det føles vondt, sier Horner.

Problemet har blitt så stort, at en periode ga Google-søket «Final election results» en falsk side med falske resultater som topp-treff.

Vil bekjempe falske nyheter

Facebook og Google har nå tatt opp kampen mot falske nyheter som blir spredd gjennom deres kanaler. I helgen postet Mark Zuckerberg et lang innlegg der han avviste at falske nyheter kan ha påvirket utfallet av presidentvalget, men konstaterte at Facebook nå vil gjøre alt de kan for å stoppe spredningen av disse.

Horner sier til The Washington Post at det er mange tullesider der ute som poster saker på Facebook. Han håper at Google og Facebook klarer å kvitte seg med dem.

- Jeg håper bare ikke de tar mine også, sier han.

Kommentarer til denne saken