RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sprengte seg selv i luften

Foto: Reuters/Scanpix
Sist oppdatert:
Mannen som koordinerte Madrid-angrepene 11. mars, ble drept da fire terrormistenkte personer sprengte seg i luften under en dramatisk politiaksjon i Madrid lørdag.

Det bekrefter innenriksminster Angel Acebes overfor det spanske nyhetsbyrået EFE søndag formiddag.

- Terrorcellen er knust
Siden 191 mennesker ble drept i flere eksplosjoner på pendlertog i Madrid 11. mars, har spanske myndigheter satt alle kluter til for å finne de ansvarlige.

Søndag kunne innenriksministeren informere om at terrorcellen som sto bak terrorbombene, nå anses som knust.

- Den harde kjernen av dem som sto bak terroraksjonene er enten i fengsel eller de døde i går i et kollektivt selvmord, sa Acebes.

Serhane ben Abdelmajid Fakhet (bildet) har vært etterlyst i forbindelse med Madrid-bombene, og er av politiet blitt beskrevet som den som kooordinerte aksjonen og ledet terrorcellen. Lørdag døde han i politiaksjonen mot en leilighet i bydelen Leganes.

Også en annen som var etterlyst etter terrorangrepet,Jamal Ahmidan (33) ble drept i eksplosjonen som de terrormistenkte selv utløste. En spansk dommer utlyste i forrige uke internasjonal arrestordre på begge samt fire andre i forbindelse med Madrid-bombene, melder NTB-Reuters.

Den samme terrorcellen som disse tilhørte, er mistenkt for å ha plassert en ny bombe på togskinnen mellom Madrid og Sevilla fredag.

Forhindret nye angrep
Acebes sier politiaksjonen lørdag forhindret at det ble utført flere terrorangrep.

- De hadde planlagt andre angrep, og de ville sette dem ut i livet, sa Acebes. Politiet fant ti kilo eksplosiver i leiligheten, samt 200 lunter. En av de fire likene som ble funnet, hadde på seg et belte med eksplosiver, lik det som gjerne blir brukt av palestinske selvmordsbombere, opplyser Acebes.

Ministeren gratulerte de spanske sikkerhetsstyrkene med den vellykkede operasjonen, og brukte ord som briljant, svært effektivt og fantastisk om innsatsen deres.

Slapp unna
Brannmenn og tekniske etterforskere har i hele natt jobbet i ruinene av boligblokken. Levninger skal ha blitt funnet så langt som 60 meter fra eksplosjonsstedet, blant annet i et basseng utenfor bygningen.

De to andre som sprengte seg selv i luften, skal være marokkaneren Abdennabi Kounjaa og Asri Rifat Anouar.

To eller tre personer kan ha klart å unnslippe før eksplosjonen, opplyser innenriksministeren.

15 skadd
De første meldingene gikk ut på at tre terrormistenkte og en politimann ble drept i eksplosjonen i Calle de Carmen Martin Gaite 40 sent lørdag kveld. Politiet var i ferd med å storme en leilighet i bygningen da de mistenkte personene utløste store mengder sprengstoff i leiligheten.

Idet politiet stormet leiligheten skal de ha ropt «Gud er stor». 15 politimenn ble skadd i aksjonen, og en hel etasje i boligblokken ble blåst vekk. Bare tre av de 15 politimennene er søndag ettermiddag forsatt innlagt på sykehus, melder EFE. Den ene skal være alvorlig, men ikke livstruende skadd.

Fra før er 15 personer fengslet i forbindelse med 11. mars-attentatene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere