*Nettavisen* Nyheter.

Spyr ut røyk

Foto: (AP/Scanpi)

Vulkanen Mount St. Helens spyr ut damp og røyk, mens ekspertene venter på det store utbruddet. Se oppdaterte bilder fra vulkanen.

05.10.04 14:40

- Dette er et utbrudd, men et veldig lite et, sier Bonnie Lippitt i det amerikanske skogvesenet til CNN.

Utbruddet begynte like før klokken 19 norsk tid, og kan være et varsel på at et større utbrudd er like rundt hjørnet. Vulkanen spyr ut damp og røyk, men det er ennå usikkert om det er aske i utslippene.

- Dette kan være en forløper til et større utbrudd, dersom magma kommer til overflaten, sier Lippitt.

Ifølge myndighetene tårner dampen og asken seg opp rundt tre kilometer opp i luften fra krateret. Seismologer og geologer har advart mot at vulkanen kan våkne til liv etter flere jordskjelv den siste uken.

Klikk på bildet for å forstørre.

Mount St. Helens i delstaten Washington hadde sitt siste, store utbrudd i 1980, da 57 mennesker omkom og store områder nordvest i USA ble dekket av aske. De 300 øverste meterne av fjellet forsvant.

Ekspertene tror ikke smellet blir like stor nå, men er likevel på vakt. I løpet av natten har seismografene i USA registrert utbrudd i 90 påfølgende minutter. Slike rytmiske skjelv kommer ofte like i forkant av utbrudd.

- Sprekker er i ferd med å åpne seg, så vi vet at noe presser på like under overflaten, sier geolog Tom Pierson til TV-kanalen NBC.

Skuelystne har samlet seg på utsiktspunkter på det som beskrives som trygg avstand, for å bevitne naturfenomenet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.