RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sør-California erklært katastrofeområde

Foto: Denis Poroy (AP/Scanpix)
Sist oppdatert:
De brannherjede områdene i Sør-California ble mandag erklært som katastrofeområder av president George W. Bush, mens Arnold Schwarzenegger roste brannfolkenes innsats.

Brannmannskapene som kjemper mot brannene, fikk uventet hjelp mandag, da den fryktede ørkenvinden som driver flammene fremover, løyet noe.

De kraftig Santa Ana-vindene gjør arbeidet for brannmannskapene svært vanskelig, og ifølge værvarselet skulle vindene vare til et stykke ut på tirsdagen. Men de over 7.000 brannmannskapene har fortsatt ikke overtaket over flammene.

- Dette er ufattelig. Det er som en krigsområde, sa guvernør Gray Davies.

Fortsatt herjer minst ti branner i California, fra nord for Los Angeles til grensen til Mexico. Brannene har så langt tatt livet av minst 14 mennesker og ødelagt over 1100 hjem.

Over 30.000 boliger kan komme til å brenne ned. Mange av motorveiene og hundrevis av skoler er stengt på grunn av brannene.

Katastrofeområde
Mandag erklærte president George W. Bush Los Angeles, San Bernardino, San Diego og Ventura for katastrofeområder.

Det vil åpne for statlig kompensasjon til privatpersoner og forretningsvirksomhet som er rammet av brannene.

- Dette er en ødeleggende og farlig brann, og vi er forberedt på å hjelpe på alle måter vi kan, sa Bush.

Ifølge foreløpige anslag kan brannene til nå ha forårsaket skader for opp mot 700 milliarder kroner. Til sammen 50.000 personer er evakuert fra hjemmene sine. Mange unnslapp så vidt flammene.

Arnie-besøk
Californias påtroppende guvernør, filmstjernen Arnold Schwarzenegger, besøkte mandag et av områdene som er rammet av brannene. Han roste brannmannskapenes arbeid.

- De sier dette er de verste brannene på et tiår. Det våre brannmenn har gjort, er utrolig. De gjør en utrolig jobb 24 timer i døgnet, sa Arnold Schwarzenegger.

- Jeg skal dra til Washington og sørge for at føderale penger blir gjort tilgjengelig så fort som mulig, slik at folk kan bygge opp sine hus og forretninger igjen, sa han.

(NTB-Reuters-AFP)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere