RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sri Lanka markerer femårsdag for slutten på krigen

Skarpskyttere deltar i militærparaden på femårsdagen for regjeringshærens seier over Tamiltigrene.
Skarpskyttere deltar i militærparaden på femårsdagen for regjeringshærens seier over Tamiltigrene. Foto: Dinuka Liyanawatte (REUTERS / NTB scanpix)
Samtidig er det utplassert ekstra soldater nord i landet for å hindre tamilske minneseremonier.

Sikkerhetsstyrker holdt søndag vakt i områder av byen Jaffna nord på øya. Årsaken var at det var ventet at tamilske grupper ville forsøke å gjennomføre minnemarkeringer for titusener av tamiler som ble drept under borgerkrigen.

Sikkerhetstiltakene er skjerpet samtidig som det er kommet meldinger om at enkelte forsøker å blåse nytt liv i geriljagruppa Tamiltigrene (LTTE), som ble knust våren 2009 etter at å kjempet for tamilsk uavhengighet og selvstyre i flere tiår.

Siden krigen tok slutt, har over 12.000 tidligere opprørere blir rehabilitert og løslatt. Men tusenvis av tamiler sympatiserer fortsatt med LTTE.

For å hindre tamilske markeringer på femårsdagen, har det største universitetet i Jaffna vært stengt i fire dager. Også ved kontorene til Den tamilske nasjonalalliansen, en støttespiller til LTTE, blokkerte regjeringssoldater inngangen for å hindre folk i å samle seg. Jaffna var LTTEs administrative senter i de tidligere tamilskkontrollerte områdene.

Myndighetens feiring av seieren foregikk i Matara, 14 mil sør for hovedstaden Colombo. Knapt en vestlig diplomat var å se under arrangementet.

– Noen regjeringer er blinde, døve og stumme, De er imot at vi feirer denne seieren, sa president Mahinda Rajapaksa.

(©NTB)

Sri Lankas President Mahinda Rajapaksa (i hvitt) deltar i militærparaden som markere at det er fem år siden Tamiltigrene (LTTE) ble bekjempet. Samtidig skjerpes sikkerheten for å unngå tamilske markeringer.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere