Sri Lankas regjering trygg på valgseier

Statsminister Ranil Wickremesinghe føler seg trygg på at hans parti kommer til å vinne valget 2. april.

Han frykter også at opposisjonsalliansen vil skape kaos dersom den vinner valget.

-Vi er sikre på at folket vil gi oss et mandat til. Vi har holdt våre løfter om å bringe fred til landet og om å skape fremgang i økonomien, sier Malik Samarawickreme, som er formann i statsministerens parti.

Sri Lankas president Chandrika Kumaratunga oppløste natt til søndag lokal tid nasjonalforsamlingen i landet.

Valget 2. april blir det tredje valget på fire år på Sri Lanka, og vil bidra til ytterligere forsinkelser i bestrebelsene på å få slutt på den 30 år lange borgerkrigen som har kostet 60.000 mennesker livet. Det neste valget skulle egentlig ikke holdes før om fire år.

-Ulik politikk

Malik Samarawickreme tror ikke alliansen mellom Kumaratungas parti Folkealliansen og det marxistiske JVP kan få noen særlig støtte i befolkningen.

-Med den nye alliansen kan en bare forvente kaos, fordi alliansepartiene innbyrdes fører en svært ulik politikk, sier han.

Ranil Wickremesinghes regjering skrev kort tid etter det forrige valget, i desember 2001, under en våpenhvileavtale med tamiltigrene i LTTE. Avtalen har ført til et fravær av kamphandlinger de siste to årene og tro på en varig fred i befolkningen.

Tamiltigrene beskriver i en uttalelse før nyvalget ble kunngjort Kumaratungas allianse som en trussel mot freden.

-Hun er en krigshisser som strevde etter å kamuflere den fryktelige krigen hun førte mot tamilene mens hun snakket om fred, skriver tamiltigrene på www.lttepeacesecretariat.com .

Ventet

Det har lenge vært ventet at Kumaratunga ville utlyse nyvalg etter at hun i fjor høst utløste en politisk krise i landet ved å sparke tre ministere og overta kontrollen over de tre departementene, blant dem forsvarsdepartementet.

I og med at nasjonalforsamlingen er oppløst, blir statsminister Wickremesinghe leder for et forretningsministerium fram til valget, uten makt til å ta selvstendige avgjørelser.

Wickremesinghe opplyste lørdag kveld at han avlyser en reise til Thailand neste uke etter presidentens dekret.

Bitter maktkamp

Kumaratunga har ligget i en bitter maktkamp med statsministeren siden partiet hans utkonkurrerte presidentens parti ved valget i 2001.

Wickremesinghe har vært en viktig pådriver i fredsprosessen på øya, hvor Norge har hatt en viktig rolle som tilrettelegger.

Kumaratunga har på sin side vært skeptisk til Norges rolle i fredssamtalene med LTTE-geriljaen.

Wickremesinghe har nektet å fortsette fredsforhandlingene så lenge han ikke har full kontroll over sin egen regjering. Forhandlingene har derfor vært suspendert siden presidentens utspill for å umyndiggjøre regjeringen.

Partiet til Wickremesinghe og hans muslimske allierte har i dag 114 av nasjonalforsamlingens 225 mandater, samt støtte fra 15 tamilske folkevalgte.

Kumaratungas Folkeallianse og alliansepartneren JVP har til sammen 93 mandater.

Jevnt løp

Ingen meningsmålinger er gjort den siste tiden, men observatører tror nyvalget kan bli jevnt.

Wickremesinghe har stor oppslutning for fredsprosessen blant de mange som ønsker fred, og i næringslivet, som har opplevd stor økonomisk vekst etter at fredsprosessen kom i gang og det ble erklært våpenhvile.

Men det er også mange som mener at han har vært altfor ettergivende i forhandlingene med de tamilske opprørerne. Ikke minst blant ekstreme buddhister og på den ytterliggående venstresiden finnes det representanter for dette synet.

Kumaratunga selv kan ikke stille til valg, siden hennes presidentperiode ikke utløper før i 2007.

Dersom ingen av de to grupperingene vinner et klart flertall, kan resultatet bli en ny svak regjering og ytterligere forsinkelser i fredsprosessen.

(NTB-Reuters)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.