RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Øst-Ukraina truer med løsrivelse

Sist oppdatert:
Politiske ledere i det østlige Ukraina forlanger folkeavstemming om selvstyre etter at parlamentet i helgen underkjente valgresultatet.

Det omstridte presidentvalget i Ukraina sist søndag truer nå med å dele landet i to. Mens store folkemengder i hovedstaden Kiev i helgen feiret at parlamentet underkjente valget, demonstrerte 70.000 tilhengere av regimet i det østlige Ukraina og byen Donetsk mot at det overhodet er reist tvil om valgresultatet, melder Danmarks Radio. Mandag skal landets høyesterett ta stilling til om valget var lovlig eller ei.

Selvstyre
De regimetro i øst ønsker ikke å se Viktor Jusjtjenko som president, og politiske ledere i Donetsk forlanger at regionen får en folkeavstemming om selvstyre. Det snakkes også selvforsvarsgrupper og en mulig løsrivelse, melder flere nyhetsbyråer.

Disse synspunkter har fått opposisjonskandidaten til å kreve at det blir reist sak mot lederne av landets østlige provinser for å true med å splitte landet.

Advarer
Under 10 prosent av Ukrainas befolkning bor i Donetsk-regionen. Statsminister Viktor Janukovitj er tidligere guvernør i regionen og har stor støtte der, melder Danmarks Radio.

Viktor Yanukovich mener på sin side at Ukraina er på randen av en katastrofe.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere