RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Foto: Scanpix/REUTERS/Vasily Fedosenko)

Stadig færre terrorangrep

Antallet terrorangrep i verden var i fjor det laveste siden 1969, ifølge nye tall fra det amerikanske utenriksdepartementet.

Dette innebærer en nedgang på åtte angrep i forhold til 2002, og betraktelig færre terroraksjoner enn i 2001. Dette året ble det registrert hele 346 terrorangrep i forskjellige land, deriblant angrepene mot USA 11. september.

Faren ikke over
Til tross for de positive tallene mener utenriksdepartementet at terrorfaren i verden fortsatt er overhengende.

- Det svært lave antallet terrorangrep i fjor betyr så visst ikke at problemet er i ferd med å forsvinne. Det er en rekke indikasjoner på at al-Qaida fortsetter å planlegge omfattende angrep mot amerikanere og andre mål over hele verden, sier Cofer Black, departementets øverste ansvarlige for terrorbekjempelse.

Nedgangen i antall terrorangrep kommer til tross for okkupasjonen av Irak og de stadige voldshandlingene der. Utenriksdepartementets rapport legger vekt på at de fleste angrepene i Irak ikke kvalifiserer som terrorisme, siden de er rettet mot uniformerte soldater fra USA og andre land.

Ros til Saudi-Arabia
Iran blir omtalt som den viktigste statlige aktøren som støtter terror, blant annet fordi landet bidrar til å finansiere våpen til væpnede palestinske grupper. Den iranske regjeringen nekter også å utlevere antatte al-Qaida-medlemmer til USA.

Saudi-Arabia får mye ros for sin innsats for å slå ned på terrorgrupper etter selvmordsangrepene i hovedstaden Riyadh.

Takket være stivbeinte regler for justeringen av USAs svarteliste over land som bidrar til terrorisme, befinner Irak seg fortsatt på listen, til tross for at landet nå styres av de amerikanske okkupasjonsmyndighetene. Irak kan ikke fjernes fra listen før landet har en uavhengig regjering som formelt tar avstand fra terrorisme, opplyser utenriksdepartementet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere