RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stadig tommere i spiskammeret

Sist oppdatert:
Verdens kornlagre kryper, tross rekordavlinger. For sjette år på rad bruker verdens befolkning mer korn enn bøndene produserer.

- Dette bør bekymre svært mange. Og det viser klart at kampen for å opprettholde ethvert lands mulighet for å produsere sin egen mat, er berettiget. Alle land har ansvar for å produsere mat der det er mulig. Vi må aldri komme dit at det blir for dyrt å produsere sin egen mat, sier statssekretær i Landbruks- og matdepartementet, Leif Helge Kongshaug, til Nationen.

Både FNs organisasjon for mat og landbruk - FAO - og det amerikanske landbruksdepartementet - USDA - er samstemte i prognosene for vekstsesongen som offisielt tok til 1. juli. Aldri før har det vært produsert så mye korn i verden som kommende år.

Bruker mer enn vi produserer
Men ny verdensrekord hindrer ikke at verdens kornreserver minker. Jordas befolkning vil tappe lagrene med en mengde tilsvarende fem dagers forbruk.

Det kommer på toppen av en reduksjon som har pågått siden sommeren 1999. I løpet av fem år er kornreservene redusert tilsvarende et forbruk på over 40 dager, og nå er reservene nede på drøyt to måneders forbruk.

– WTO-forhandlingene reflekterer ikke alvoret. Der har jeg inntrykk av at det bare er spørsmål om å finne løsninger for hvordan maten lettest kan krysse grensene. Men vi snakker ikke om noen alminnelig handelsvare. Det er faktisk mat som vi er avhengig av å få hver dag. Og rundt 90 prosent av all mat som blir produsert, selges på hjemmemarkedet. Derfor er det vanskelig å ha globale kjøreregler for handelen med mat, sier Leif Helge Kongshaug.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere