*Nettavisen* Nyheter.

Stadige utsettelser for fredsavtale

Etter to år med langdryge forhandlinger, som ble toppet med nye utsettelser like før seremonien, skulle Sudans regjering og opprørsgeriljaen SPLA onsdag undertegne en rammeavtale for fred.

Avtalen kan gjøre slutt på den 21 år lange borgerkrigen. Men også i siste liten ble undertegningen, som skulle funnet sted klokka 13, utsatt flere ganger på grunn av uenighet om enkelte av de siste detaljene.

Utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson var blant de utenlandske dignitærene som var kommet til hotellet ved en innsjø i Naivasha i Kenya for å overvære seremonien. Men hun måtte i stedet trå til for å hjelpe til med de siste detaljforhandlingene.

- Det er flere av oss som har vært i full sving i konsultasjoner, men nå er de siste detaljene sortert ut og dokumentene klargjøres til undertegning klokka 17.30 (16.30 norsk tid), sa Frafjord Johnson til NTB onsdag ettermiddag.

En rekke utenlandske politikere, blant dem USAs statssekretær for Afrika, Charles Snyder, og flere afrikanske ledere, samt hundrevis av sudanere har innfunnet seg for å være vitne til undertegningen av avtalen i Naivasha i Kenya, der forhandlingene mellom Sudans visepresident Ali Osman Taha og SPLAs leder John Garang har funnet sted.

Maktfordeling
Det var tre protokoller som dreier seg om maktfordeling i landet og statusen for tre omstridte områder i den sørlige delen av landet som skulle undertegnes onsdag. Sammen med tre protokoller partene tidligere har undertegnet, utgjør de rammeverket for en endelig fredsavtale, ifølge Frafjord Johnson.

Den kenyanske sjefsmekleren Lazarus Sumbeiywo sier at det nå bare står igjen å bli enig om en del tekniske sider ved en våpenhvile, blant annet hvordan en internasjonal fredsstyrke skal utformes, før en endelig fredsavtale kan undertegnes.

Men det kan ta enda noen uker eller måneder før fredsavtalen foreligger, fordi alle delavtalene og protokollene som er undertegnet hittil, må samordnes.

Dekker ikke Darfur
Avtalene dekker ikke den separate konflikten i Darfur i den vestlige delen av Sudan som ifølge FN truer med å bli verdens verste humanitære katastrofe.

FN sier at 1 million mennesker er drevet på flukt i Darfur, mange av dem over grensa til Tchad, og andre organisasjoner spår at opp til 350.000 mennesker kan dø av sult og krig om ikke det internasjonale samfunnet griper inn.

Noen mener at fredsforhandlingene i Kenya, som betyr at det ikke er kamper i den sørlige delen av landet, har gitt regjeringen mulighet for å omplassere styrker til Darfur i stedet, der regjeringsstøttede arabiske militser massakrerer svarte jordbrukere.

Frafjord Johnson mener at fredsavtalen med SPLA likevel kan være et bidrag til å løse konflikten i Darfur også, siden det internasjonale samfunnet nå kan skifte fokus og fordi de politiske løsningene i Sør-Sudan, med økt selvstyre, kan tjene som modell for Darfur.

Gjennombrudd
Det var tirsdag at Kenyas regjering, som har spilt en nøkkelrolle i forhandlingene, kunngjorde et det var oppnådd et viktig gjennombrudd i Naivasha.

I en erklæring fra Kenya het det at partene var blitt enige om maktfordelingen i landet og statusen for den oljerike Abyei-regionen, Nubafjellene og Søndre Blå-Nilen.

Men også i januar ble det kunngjort enighet på disse områdene, uten at det dermed resulterte i undertegning av nye avtaler.

Ingen ville derfor ta onsdagens avtale for gitt før blekket er tørt på dokumentene, og det var derfor heller ikke overraskende at det kom til utsettelser i siste liten på grunn av uenighet om detaljene, blant annet om fordeling av jobber i to av regionene og navnet på en av dem.

USAs statssekretær Charles Snyder møtte Taha og Garang i april for å uttrykke amerikansk og internasjonal misnøye med at fredsprosessen dro ut. Men USA er mer interessert enn de fleste i en ferdig avtale, som president George W. Bush kan vise til i valgkampen foran valget i november.

Etnisk splittet land
Borgerkrigen brøt ut i 1983 da den sørlige delen av det etnisk splittede landet, der de fleste er kristne eller animister, gjorde opprør mot dominansen til den rikere, islamske og arabisk-dominerte nordlige delen av landet, der hovedstaden Khartoum befinner seg.

Sammen med epidemier og stadige sultkatastrofer har krigen kostet mellom 1,5 og 2 millioner mennesker livet, samtidig som 4 millioner mennesker er drevet på flukt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag