En mor (30) fra Hampshire i Storbritannia er dømt for å ha forårsaket eller medvirket til dødsfallet til sin tre uker gamle sønn. Hennes ekskjæreste (24), en tidligere straffedømt, er også dømt i saken.

Babyen ble påført hele 42 beinbrudd og døde som følge av kraniebrudd og hjerneblødning bare 24 dager gammel i mars i fjor, melder Sky News.

I tillegg til kraniebrudd, hadde guttebabyen 32 brudd i ribbeina, ni brudd i armer og bein. Skadene ble trolig påført ved tre separate anledninger.

Både moren og ekskjæresten testet positivt til kokain- og cannabisbruk da de ble pågrepet 16. mars i fjor - dagen etter at babyen ble innlagt på sykehus. Gutten døde kort tid etter.

- Begge er skyldige

Påtalemyndigheten kunne ikke bevise overfor juryen om det var moren eller ekskjæresten hennes som påførte babyen skadene, men legger til grunn at de begge er skyldige, ettersom én av dem åpenbart må ha vært klar over at den andre utsatte babyen for omfattende mishandling.

- Stanley (babyen) ble drept som følge av de voldelige handlingene til én av de to tiltalte. Den andre tillot dette å skje, sa aktor James Newton-Price i retten, ifølge BBC.

- Hvis én av dem gjorde dette, gjorde den andre ingenting for å stoppe det, sa aktor.

Aktor mener kraniebruddet trolig ble påført bare 16 dager etter fødselen. Både moren og hennes ekskjæreste nekter straffskyld, og har i politiavhør skyldt på hverandre.

- Plaget av smerte og lidelse

Politiet rykket ut til de dømtes hjem ved en tidligere anledning etter melding om omfattende husbråk. Den tidligere straffedømte skal ha vært svært aggressiv da politiet spurte om å få se babyen. Dagen etter ble paret oppsøkt av en helsearbeider, som oppdaget et blåmerke bak guttens høyre øre.

Babyen ble undersøkt av en lege samme dag, men legen konkluderte med at blåmerket trolig var et fødselsmerke.

Noen dager senere ble babyen innlagt på sykehus med livstruende skader. Gutten døde etter svært kort tids sykeleie.

Rettsmedisinere som undersøkte babyen, sier at kraniebruddet ble påført med «betydelig stryke», mens ribbeinsbruddene ble forårsaket av «vedvarende klemming».

- Hans korte liv var plaget av smerte og lidelse forårsaket av de personene som skulle ha elsket og beskyttet ham fra skade, sier en talsmann for den britisk barnevernorganisasjonen, NSPCC, i en uttalelse.

Straffeutmålingen er satt til 7. desember.

Hvert femte barn i Norge utsatt for fysisk vold

Den dystre saken i Storbritannia kan vekke vonde minner fra den såkalte Christoffer-saken her hjemme i Norge. Christoffer døde i 2005 etter å ha blitt utsatt for langvarig mishandling av stefaren. Stefaren ble dømt til åtte års fengsel, mens moren fikk en betinget fengselsdom for medvirkning.

Samfunnsredaktør i Tønsberg Blad, Marie Olaussen, skriver om barnemishandling i Norge i dettet innlegget. Et dystert faktum er at mishandling av barn kan fortsette i det skjulte fordi omgivelsene rundt ikke er oppmerksomme nok.

Olaussen oppfordrer folk til å være ekstra på vakt.

«Tør å spørre og tål svaret. Hvert femte barn opplever vold i løpet av oppveksten. Du kjenner disse barna. Men du ser det ikke før du tror det,» skriver hun.

Olaussen henviser til en rapport fra Barne-, ungdoms og familiedirektoratet fra 2015, som viser at hver femte ungdom i dag har blitt utsatt for fysisk vold fra foreldrene sine i løpet av oppveksten.