*Nettavisen* Nyheter.

Står og faller på Ohio

WASHINGTON D.C. (TV 2 Nettavisen) USA-valget er i ferd med å bli avgjort i Ohio. Så langt har president George W. Bush trolig sikret seg gjenvalg.

03.11.04 09:40

På morgenkvisten norsk tid ble det klart at Bush har vunnet Florida, og trolig er i ferd med å vinne Ohio. Glipper Kerry i Ohio, er løpet i praksis kjørt. I beste fall kan han greie uavgjort i valgmannsskollegiet. I så fall faller avgjørelsen i Representantenes hus, der republikanerne beholder flertallet.

Med 92 prosent av valgdistriktene talt opp, leder Bush med vel 100.000 stemmer i Ohio. TV-stasjonen Fox News tildelte tidlig Bush de 20 valgmannsstemmene i delstaten, mens CBS og CNN fortsatt holdt igjen ved 08-tiden norsk tid. Tallene peker imidlertid Bushs vei.

- Med Bush-seier i Ohio, kan ikke Kerry vinne. Det kan bli uavgjort, men da må Kerry vinne rubbel og bit av det som står igjen, sier NUPI-forsker Svein Melby til TV 2 Nettavisen.

Alt om USA-valget finner du her.

Jevnt
Minnesota og Michigan går Kerrys vei, mens han har en ørliten ledelse i Wisconsin. I Iowa og Nevada er det fortsatt uavgjort, mens Bush trolig vinner New Mexico.

Med Ohio og Florida i lomma, vil Bush ha 266 av de 270 valgmannsstemmene han trenger for å bli gjenvalgt. Men fortsatt gjenstår opptellingen av rundt 100.000 forhåndsstemmer i Ohio. De kan bli utslagsgivende for valgresultatet, og gjøre Ohio like avgjørende som Florida var i 2000.

Svein Melby er ikke overrasket over at 2004-valget kan bli en gjentakelse av thrilleren for fire år siden.

- Dette har egentlig gått akkurat etter oppskriften. Egentlig hadde de ikke trengt å holde valg, smiler han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.