*Nettavisen* Nyheter.

Står på overtakelse 1. juli

Sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice står på at USA vil gi fra seg makten i Irak 1. juli. Samtidig sprer pessimismen seg i Bush-administrasjonen.

Tirsdag spiste Rice lunsj med forsvarsminister Kristin Krohn Devold i Det hvite hus. Under møtet sa Rice at okkupasjonen av Irak ville være over 1. julI, forutsatt at Sikkerhetsrådet blir enige om hvordan Irak skal styres.

- Hun ser meget optimistisk på mulighetene for å få det til, sier Kristin Krohn Devold til TV 2 Nettavisen.

Rice roste samtidig FN-utsending Lahktar Brahimi for arbeidet hans med å få fram kandidater til en irakisk overgangsregjering. Målet er at en liste med navn er klar i slutten av måneden.

Andre i Bush-administrasjonen deler ikke Rices optimisme. Under en høring i Senatets utenrikskomité innrømmet viseforsvarsminister Paul Wolfowitz at USA hadde feilberegnet situasjonen i Irak.

-Vi hadde en plan som forutsatte at vi kunne fortsette okkupasjonen lenger enn det irakerne var klare for, sa Wolfowitz ifølge Washington Post.

Selv president Bush innrømmer at tirsdag at USA stor overfor en vanskelig jobb i Irak og at landet nærmer seg ”et avgjørende øyeblikk”.

En plan
Lederen for Seatets utenrikskomité, republikanerne Richard Lugar, mener USA må legge fram en plan for hva som skal gjøres framover.

- Vi trenger en detaljert plan for å bevise for våre allierte og for irakerne at vi har en strategi og at vi har forpliktet oss til å få den til å virke. Greier vi ikke dette, risikerer vi å miste bidragene fra våre allierte og tiltroen fra irakerne, sa han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.