Står ved DNO-sitater

Foto: (Scanpix)

- Jeg står ved sitatene mine om DNOs Irak-kontrakt, sier talsmannen for det irakiske oljedepartementet til TV 2 Nettavisen.

12.01.06 15:41

Talsmannen Asim Jihad avkrefter at han har blitt feilsitert i TV 2 Nettavisen, slik det ble hevdet i en Reuters-melding torsdag. I meldingen, som er gjengitt på flere norske nettsider, sier talsmannen at han ikke kan bekrefte at DNOs oljekontrakt i Irak er ugyldig.

- Vi har svært lite informasjon om avtalen, sier han til Reuters.

Overfor TV 2 Nettavisen bekrefter imidlertid Asim Jihad uttalelsene han kom med til TV 2 Nettavisen onsdag.

- Sitatene i TV 2 Nettavisen stemmer. Vi forstår ikke hva slags selskap DNO er når de investerer millioner av dollar uten å sørge for å ha regler som beskytter dem. DNO tok aldri kontakt med oss før de undertegnet kontrakten, sier han torsdag.

Asim Jihad er talsmann for oljeminister Ibrahim Bahr al-Ulum, som kom tilbake i jobben tirsdag etter et kort fravær.

Ga samme svar
Asim Jihad understreker at han ble stilt samme spørsmål av Reuters-journalisten.

- Jeg ga han samme svaret som jeg ga dere, sier han.

Han peker på at den nye nasjonalforsamlingen skal komme sammen og vedta nye investeringslover for oljevirksomheten i landet.

- Alle utenlandske oljeselskaper fikk beskjed fra oss om at de måtte vente til de nye lovene er vedtatt. Det respekterer de, sier han til TV 2 Nettavisen.

Ugyldig
Tirsdag hevdet en annen og høytstående kilde i det irakiske oljedepartementet at DNOs avtale er ugyldig så lenge den ikke er godkjent av oljedepartementet i Bagdad.

- Det er riktig at utenlandske oljeselskaper kan ta direkte kontakt med regionale myndigheter i Irak, som de kurdiske selvstyremyndighetene. Men for at kontrakten skal være gyldig, må den først godkjennes av den irakiske nasjonalforsamlingen og regjeringen. Dette har ikke DNO gjort, sa den sentrale kilden til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.