RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Starter drapssak uten tiltalt

Sist oppdatert:
Familien til Ola Lund (27) som ble drept i Praha i fjor sommer, tror politiet kjenner drapsmannens identitet. Mandag starter rettssaken, uten at noen er tiltalt.

- Politiet i Praha vet hvem som drepte min bror 12. juli i fjor. Men jeg har oppfattet at de ikke vet hvor mannen befinner seg, sier Per Lund til NTB.

Hans bror – Ola Lund – ble utsatt for det som trolig var blind vold under et feriebesøk i Praha sist sommer. Han ble påført så store hodeskader at han senere ble erklært hjernedød på universitetssykehuset Motol i Praha. Familien reiste umiddelbart til Praha for å ta farvel med Ola før respiratoren ble slått av.

En person ble pågrepet for ugjerningen, men det viste seg å være en venn av den politiet nå mener er skyldig. Siktede er etterlyst gjennom Interpol, og det er antatt at han nå oppholder seg i Serbia. Politiet har blant annet sikret seg hans fingeravtrykk.

Rettssak
Familien til Ola Lund pluss de to reisekameratene han hadde i Praha i fjor, er på plass i den tsjekkiske hovedstaden for å delta i den rettssaken som starter mandag.

- At en straffesak var igangsatt uten at noen er tiltalt, er visstnok normal tsjekkisk rettsprosedyre. Dessuten vil en fellende dom visstnok gjøre det enklere å gripe siktede i et annet land, sier Per Lund.

Han kjenner foreløpig ikke til om straffesaken starter på nytt mandag eller om den er en fortsettelse av saken som begynte i mai, uten at de pårørende var til stede.

- Et kvinnelig vitne som vi kjenner veldig godt, var innkalt til saken i mai. Hun er ikke innkalt som vitne i retten på nytt. Saken ble stoppet og utsatt av dommeren. Slik vi har forstått det, reagerte dommeren på at politiets grunnlag for reaksjon var endret flere ganger. Siktelsen var endret fra "legemsbeskadigelse med døden til følge" til legemsbeskadigelse og urostiftelse". Dessuten mente han at Olas reisefølge måtte møte, sier Lund.

Kritisk til politiet
Familien til Ola Lund som nå er installert på Hotel Josef – ikke langt fra distriktsretten i Praha – mener de ikke har fått tilstrekkelig informasjon fra tsjekkiske og norske myndigheter. Praha-politiets arbeid opplever de som sterkt kritikkverdig. Politiet har etter hva Per Lund har inntrykk av ikke kontaktet norske myndigheter om utviklingen, og familien har ikke fått oppnevnt noen bistandsadvokat.

- Eneste informasjonskilde har vært den nordiske sambandsoffiseren – en danske – ved politiet i Praha. Han har informert det norske Kripos som igjen har meldt videre til lensmannen i Skjåk, sier Lund.

Dørum tok saken
Torstein Rudihagen og Knut Storberget (Ap) tok saken opp i Stortingets spørretime med spørsmål om hva som kan gjøres for å påvirke informasjonsflyten fra de tsjekkiske myndigheter. Og justisminister Odd Einar Dørum (V) kontaktet den tsjekkiske innenriksministeren direkte i brevs form.

- Jeg har inntrykk av at det har hjulpet, sier Lund til NTB.

Under rettssaken vil en representant fra ambassaden være til stede i rettssalen, samtidig som en lokalt ambassadeansatt underveis vil gi de pårørende et resymé fra forhandlingene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere