RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: RONEN ZVULUN (REUTERS)

Starter indirekte fredssamtaler

Visepresident Joe Biden besøker Midtøsten i håp om å gjenopplive fredssamtalene.

USAs visepresident er denne uken i Midtøsten for å ha samtaler med israelske ledere i et håp om å starte en ny runde med fredssamler mellom Israel og De palestinske selvstyremyndighetene.

Dette er første gang en så høy representant fra Obama-administrasjonen besøker regionen for å iverksette indirekte samtaler mellom partene.

Men bare timer før Biden landet på israelsk jord, provoserte Israel palestinerne ved å godkjenne 112 nye boligoppføringer på den okkuperte Vestbredden.

Palestinerne anklager derfor Israel for å forsøke å undergrave samtalene.

Ligget brakk i ett år
Fredssamtalene har ligget på vent i mer enn ett år, men Biden mener indirekte samtaler mellom partene vil kunne gi nytt liv til fredsprosessen i Midtøsten.

- Jeg håper dette er et verktøy som kan bidra til å roe ned mistroen som har bygget seg opp de siste årene, sa Biden til journalister før møtet med Israels president Shimon Peres, melder BBC.

President for De palestinske selvstyremyndighetene, Mahmoud Abbas, vil ikke delta i direkte samtaler med israelerne fordi sistnevnte nekter å stanse den jødiske bosettingen på Vestbredden og i Øst-Jerusalem.

Fortsetter bosettingen
Israel lovte i november å opphøre bosettingen i ti måneder under amerikansk press. Men Israel anser ikke Jerusalem-området som bosettinger, og fortsetter dermed å provosere palestinerne med nye boligprosjekter.

Om lag en halv million jøder bor i bosettinger på Vestbredden og i arabiske Øst-Jerusalem, som er oppført etter okkupasjonen i 1967.

Bosettingene er ulovlige ifølge internasjonal lov, noe som Israel er uenig i.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere