*Nettavisen* Nyheter.

Stasi-jeger blir tysk president

Foto: THOMAS PETER (Reuters)

Ydmykende valg for forbundskansler Angela Merkel.

20.02.12 15:31

Den tidligere østtyske pastoren Joachim Gauck (72) fikk seg et navn i Tyskland da han jaktet ned agenter fra det østtyske, hemmelige politiet Stasi på 1990-tallet.

Søndag kveld ble han nominert av Angela Merkel og opposisjonen til å overta som landets president.

Valget på Gauck har vært ydmykende for Angela Merkel, som valgte bort Gauck og fikk presset gjennom sin egen kandidat Christian Wulff for 18 måneder siden.

Avverget politisk dragkamp
Det at Merkel valgte å stille seg bak Gauck, har trolig avverget en lang politisk dragkamp som ville ha ødelagt for arbeidet med å redde euroen, ifølge politiske analytikere.

Gauck er ikke tilknyttet noe politisk parti, men var likevel en populær kandidat under forrige presidentrunde da Wulff gikk av med seieren.

Gauck var favoritten til Sosialdemokratene og Det grønne partiet, mens Merkels Kristendemokratene holdt en knapp på Wulff.

Wulff måtte trekke seg fredag etter flere store avsløringer om skattefusk.

Gauck var leder for Den føderale kommisjonen for Stasi-dokumentene i ti år fra 1990. Han jaktet ned tidligere Stasi-agenter og avdekket forbrytelser begått av det hemmelige politiet.

Vokste opp i Øst-Tyskland
Han var født i østtyske Rostock, men nektet å melde seg inn i Det kommunistiske partiet, ettersom faren ble sendt til en sovjetisk fangeleir i tre år.

Han ble en pastor til tross for kontinuerlig overvåking fra myndighetene.

- La oss ikke glemme at vi hadde kirkemenn som Joachim Gauck å takke for suksessen til Øst-Tysklands fredelige revolusjon, sa Merkel søndag kveld, skriver The Times.

Merkel var selv datteren til en pastor, og vokste opp i det kommunistiske Øst-Tyskland.

- Dette er en helt spesiell dag. Det rører meg, som en person som vokste opp under den mørke krigen og vokste opp i 50 år under et diktatur, at en sånn mann nå får lov til å tiltales som statsoverhode, sa Gauck.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag