RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Statoil får menneskeretts-slakt

Sist oppdatert:
På grunn av Statoil vil det korrupte og undertrykkende regimet i Aserbajdsjan håve inn milliarder. Men selskapet vil ikke bidra til å bedre menneskerettighetene i landet.

- Statoil har tung tilstedeværelse i Aserbajdsjan, de samarbeider nært med myndigheter og næringsliv i landet. Vi er kritiske til at Statoil ikke utnytter muligheten dette gir til å påvirke utviklingen av det aserbajdsjanske samfunnet i en mer demokratisk og menneskerettslig god retning, sier generalsekretær i Den norske helsingforskomitéen, Bjørn Engesland, til TV 2 Nettavisen.

Viktigere enn myndighetene
Oljelandet Aserbajdsjan, den tidligere sovjetrepublikken som nå ledes av president Ilham Alijev, er blant annet beryktet for korrupsjon og røff behandling av politisk opposisjonelle.

Helsingforskomitéen mener Statoil har en langt større mulighet enn norske myndigheter til å påvirke situasjonen. Statoil er blant de største investorene i landet, både når det gjelder oljeutvinning og i forbindelse med utbygging av en rørledning som skal åpnes til sommeren.

Dette er Aserbajdsjan:Befolkning: 8 millioner

Hovedstad: Baku

Folkegrupper: Aserer, arrmenere

Religion: Islam

Forventet levealder: 63 år for menn og 70 for kvinner.

- Rørledningen vil tilføre det aserbajdsjanske samfunnet milliarder over de kommende årene. Spørsmålet er hvordan regimet vil disponere disse midlene, sier Engesland, som mener det er grunn til å kalle regimet kriminelt.

- Ikke vår rolle
Mange land har vist bekymring på grunn av undertrykkelsen i Aserbajdsjan, deriblant Norge. Men Helsingforskomitéen frykter at vestlige land vil la være å legge sterkt press på regimet fordi de frykter at sosial uro kan skade deres økonomiske interesser.

- Land som undertrykker befolkningen, regjerer med autoritære virkemidler og er korrupte, kan nok holde kontroll en stund, men ikke på sikt. Det er et perspektiv vi gjerne skulle sett at Statoil tok innover seg. Men det er vel slik at utenlandske investorer heller er opptatt av å holde seg inne med det sittende regimet, sier generalsekretæren.

Statoil mener det ikke er deres oppgave å ta opp menneskerettssituasjonen med myndighetene.

- Det blir feil hvis vi skal gå til presidenten og si «nå skal du høre¿». Hvis vi derimot blir spurt, tar vi for eksempel avstand fra vold i forbindelse med demonstrasjoner, sier informasjonssjef i Statoil Kai Nilsen, til VG.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere