RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Steg 25 prosent på to måneder

Foto: Trond Gram (NA24)
Sist oppdatert:
Synes du en årlig boligvekst på 30 prosent er bra? Her steg markedet 25 prosent i fjorårets to siste måneder.

I Ukrainas hovedstad foregår det nå en eiendomsboom som savner sidestykke på kontinetet. Ifølge BBC føyer eiendomsmarkedet i Kiev seg nå inn sammen med hete boligbyer som Praha, Warsawa og de baltiske hovedstedene - bare mye billigere.

NA24 - din næringslivsavis

Med en økonomisk vekst på rundt seks prosent, har boligmarkedet fått et kraftig dytt i ryggen i det som er et av Europas fattigste land.

Kjempevekst
Mens eiendomsmarkedet i Oslo steg med gode 30 prosent i fjor, er farten i Kiev mye, mye større. Bare i november og desember steg prisene med 25 prosent. Enkelte eiendommer skal ha steget med så mye som 600 prosent i pris de siste tre årene. Kjøpte du en gjennomsnittlig leilighet for drøye 180.000 kroner i den ukarinske hovedstaden for tre år siden, sitter du igjen med over 1,2 millioner kroner, skriver London-avisen Independent.

Som i de fleste andre byer med et livlig eiendomsmarked, er byggekraner et vanlig syn i Kiev. Nye prosjekter reiser seg over hele byen, og utbyggerne holder det vanligvis gående 24 timer i døgnet for å møte kravet fra et sultent marked.

For dyrt for de fleste
Prisveksten er til stor glede for eiendomsutviklere og de som allerede eier sin egen bolig. Men samtidig blir stadig flere stengt ute fra markedet. Det gjelder særlig de unge, som må finne seg i å leie, eller bo hjemme hos foreldrene til de gifter seg. For i en by hvor gjennomsnittlig månedslønn ligger på mellom 1000 og 2000 kroner, er det de færreste som makter å bli med på boomen.

For de fleste unge er det å kjøpe seg inn i eiendomsmarkedet bare en fjern drøm. Mange av boligkjøperene i Kiev i dag er utlendinger med håp om en kjapp gevinst. Dermed er markedet i stor grad drevet av spekulanter.

Frykter boble
Også i kontormarkedet er det bonanza. De siste årene har gitt en god økonomisk vekst, og kontorlokaler har blitt mangelvare. Derfor tyr stadig flere til høyden når de nå skal bygge. En russisk utbygger er i ferd med å planlegge et 300 millioner-dollars høyhus, med kontorer og luksusboliger.

Små, sentrumsnære leiligheter skifter nå eier for 2,5 millioner kroner og de høye prisene har gjort Kiev til en av de dyreste byene i Øst-Europa. Men ifølge BBC er det nå mange som frykter at stadig mer utbygging og den store forskjellen mellom folks inntekt og prisene i byen kan føre til at markedet er i ferd med å overopphetes, og at det er en boble som står i fare for å sprekke.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere