*Nettavisen* Nyheter.

Steil Bush holder Irak-styrker

Foto: Scanpix

Det kommer ikke på tale å trekke amerikanske styrker ut av Irak, sier president George W. Bush som trosser økende motstand og stadig flere døde amerikanske soldater.

27.08.03 07:24

Presidentens tale tirsdag kveld var preget av tung terror-retorikk og smigrende omtale av innsatsen til de amerikanske styrkene, melder NTB-AFP-Reuters. Her gjorde Bush det uttrykkelig klart at USA ikke kommer til å trekke seg ut av Irak med det første.

- Å bygge et fritt og demokratisk Irak er et betydelig ansvar, som vil kreve tid og ressurser. Jeg skal sikre at vi sørger for å bidra med de nødvendige ressursene, slo Bush fast i talen til American Legion, USAs største organisasjon for krigsveteraner.

Mismotet brer seg

Bushs tale var et forsøk på å stålsette nasjonen fordi mismotet griper om seg i USA etter hvert som tallet på drepte soldater stiger. I alt 139 soldater har mistet livet i Irak siden Bush 1. mai erklærte krigshandlingene for avsluttet, en mer enn under selve krigen.

Ba om tålmodighet

Bush ba videre om tålmodighet for arbeidet i Irak.

-Tilbaketrekning vil være en invitasjon til flere og verre terrorangrep, sa Bush, som flere ganger høstet stor applaus fra forsamlingen.

- Al-Qaida har erklært krig mot hele den siviliserte verden, men verden vil ikke la seg true, fastslo Bush.

- Irak er testen

- Irak er testen i krigen mot terror. Restene etter regimet er fortsatt farlig. Men irakerne tar sakte, men sikkert over kontrollen i landet, påpekte presidenten, som la til at demokratiseringen av Irak "vil bringe håp til andre undertrykte folk i regionen".

Men mange amerikanere ser ingen vei ut av uføret i Irak, der det råder fullt kaos, fire måneder etter at Saddam-regimet ble styrtet og amerikanerne rykket inn i selve Bagdad.

Fremtredende generaler og andre eksperter har pekt på at det trengs opp til 500.000 soldater for å fullføre jobben, noe Pentagon bestemt avviser.

USA har i dag 140.000 soldater i landet, uten at disse har klart å sikre ro og orden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.