RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Steinalderfolk inn i fremtiden

Foto: Fernando Vergara (AP/Scanpix)
Sist oppdatert:
I uminnelige tider har Nukak-Makú-stammen holdt seg unna sivilisasjonen. Men nå har 80 av dem bestemt seg for å ta sats inn i fremtiden.

Etter å ha levd et liv der aper ble drept med piler fra blåserør, og bær funnet på skogbunnen av Amazonas-jungelen har vært deres eneste meny-muligheter, har stammefolket nå tatt seg inn til andre folk.

Overraskende besøk
I slutten av mars ble innbyggerne i den lille byen San José del Guaviare i Colombia overrasket av de 80 Nukak-Makú som hadde tatt seg inn til byen. Det var ikke første gang Nukak-Maku-folket har vært i landsbyen, men det nye var at de ikke ville tilbake.

- Vi vil ikke dra tilbake til jungelen, sier en mann som bare bruker navnet Ma-be til New York Times.

De 80 menneskene kom inn til byen kledd i de samme klærne folket deres har brukt i generasjoner. Nå sier de at de er klare til å bli med i det 21. århundret.

Skremt av geriljaen?
Det er ingen som vet hvorfor folket har valgt å legge hundrevis av år med tradisjoner bak seg, men noen av mennene har forklart at det var den «grønne-nunak» som ba dem forlate jungelen. Forskere tror forklaringen kan være geriljagrupper som har kommet over dem i jungelen.

Stammen er totalt uforberedt på hva det vil si å være et moderne menneske. De spør fortsatt om flyene som flyr over landsbyen kjører på usynlige veier.

De har heller ikke kjennskap til landet de har bodd hele sitt liv, Colombia.

De har naturlig nok ikke identifikasjonspapirer heller, noe som gjør det svært vanskelig for dem å motta noen støtte fra Colombias myndigheter.

Man vet svært lite om hvordan folkegruppen har overlevd, til tross for at man de senere år vet at grupper av Nunak-kulturen har vært i stadig oftere kontakt med omverden.

- Vet ikke hvor de kommer fra
Xismena Martínez har ansvaret for oppfølgingen av Nunak-ene, men heller ikke han vet noe om hvor de kommer fra, eller hvorfor de har forlatt sitt gamle liv.

- Hver gang jeg har spurt dem om hvor de kommer fra, så har de bare svart jungelen, men det kan jo bety hva som helst, sier Martínez.

Nå ønsker Nunak-ene bare å få litt land der de kan drive landbruk. Det som er farlig er at deres lange liv utenfor sivilisasjonen gjør alle slags sykdommer livsfarlige for dem. Hva som vil skje med folket er det altfor tidlig å si noe om.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere