Gå til sidens hovedinnhold

- Stem Mugabe eller dø

Regjeringsvennlige militser truer velgerne med døden før andre runde i presidentvalget i Zimbabwe.

Faren for voldelige sammenstøt øker i Zimbabwe.

Ved sykehuset Louisa Guidotti gikk åtte menn fra seng til seng og truet pasienter ut av sengene denne uka. Rundt 70 pasienter ble samlet utenfor og gikk klar beskjed om at de som ikke stemmer på Robert Mugabe vil bli drept.

- Dere gjorde feil da dere stemte. Neste gang dere stemmer må dere gjøre det riktig eller dø, tordnet militsmennene.

- Ny valgrunde
Den rystende historien er fortalt i britiske Guardian, én av få aviser som har korrespondenter i Zimbabwe. Landet står på randen av en alvorlig voldelig konflikt etter at Robert Mugabe tapte presidentvalget i februar.

Til tross for press fra internasjonalt hold er de endelige resultatene ikke offentliggjort. Men den regjeringsvennlig avisen The Herald skriver at verken opposisjonskandidaten Morgan Tsvangirai eller Mugabe fikk over 50 prosent av stemmene. Det er grensa for å bli valgt direkte, uten en ny valgrunde.

Opposisjonen hevder imidlertid at Tsvangirai vant over 50 prosent av stemmene, og viser til opptellinger gjort utenfor hvert stemmelokale av Independent Results Centre.

Anklager om valgjuks
Tsvangirai har gått rettens vei for å få offentliggjort resultatene, og en kjennelse er ventet mandag.

I parlamentsvalget går det mot et syltynt flertall for opposisjonspartiet, Bevegelsen for demokratisk endring (MDC), ifølge opptellinger fra opposisjonen.

Både opposisjonen og regjeringspartiet Zanu PF har anklaget motstanderne for valgjuks.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot