Gå til sidens hovedinnhold

Stemmer med livet som innsats

Dagen før valget av en midlertidig nasjonalforsamling, sier mange irakere at de vil gå til urnene selv om de kan risikere livet ved å stemme. Men frykten for angrep når valglokalene i Bagdad åpner søndag, er stor.

Ekstremt strenge sikkerhetstiltak preger den irakiske hovedstaden dagen før valget.

- Etter at det ble innført portforbud er hele landet så å si sperret av. Alle distriktene er sperret av innad, og landets grenser er stengt. Her i Bagdad er det nesten ikke folk ute i gatene, og det er fullt av politi, forteller TV 2-reporter Fredrik Græsvik på telefon fra den irakiske hovedstaden.

Hans inntrykk er at det ikke virker mulig å gjennomføre terroraksjoner dagen før valget. Jagerfly og helikoptre preger bybildet. Gatene er fulle av politi. Nesten alle biler og folk blir stoppet, det vil være vanskelig å komme seg rundt for å gjennomføre aksjoner. Sikkerhetsapparatet er enormt, og folk holder seg inne.

- Jeg står på hotellet og ser ned på hovedgaten i Bagdad, og det jeg ser er noen gutter som spiller fotball. Det sier litt om trafikkbildet i dag, sier Græsvik.

Frykter angrep
Spørsmålet han - og irakere flest trolig stiller seg, er hva som skjer når valglokalene åpner søndag.

I det shia-dominerte Sør-Irak, er det forventet relativt høy deltakelse. Det samme gjelder kurdiske regioner nord i landet. Spørsmålet er å se hva som skjer i områdene rundt Bagdad.

- Det blir spennende å se hva som skjer her i Sentral-Irak, om velgere faktisk skremmes fra å delta, og hvorvidt valget vil bli representativt for befolkningen i denne delen av landet, mener Græsvik.

Valget står om totalt 285 plasser i overgangsparlamentet, og det er stilt 111 lister til valget. Den midlertidige lovgivende forsamlingens viktigste oppgave, blir å utarbeide en ny grunnlov.

Av stemmene som er kommet inn allerede fra andre deler av landet, skal 84.429 være avgitt av irakere i utlandet. De 84.429 representerer om lag 30 prosent av stemmene som er registrert.

Vil risikere livet
Minst fem irakere, deriblant en ni år gammel gutt, ble lørdag drept i det som trolig var et selvmordsangrep i nærheten av et stemmelokale i den irakiske byen Khanaquin, nordøst for Bagdad.

De fleste TV 2-reporteren har snakket med i Bagdad, sier de vil gå og stemme, selv om de risikerer å gå til urnene med livet som innsats.

Dette er Irak-valget:

  • De vel 14 millioner stemmeberettige skal velge ny nasjonalformsamling
  • Eksilirakere avga stemme fredag
  • Partiene blir representert etter sin prosentvise oppslutning på landsbasis
  • Kandidatene er samlet på flere partilister. Militser har ikke lov å stille lister
  • Nasjonalforsamlingen skal peke ut et styringsråd som består av en ny president og to visepresidenter.
  • Rådet utnevner en midlertidig statsminister, som peker ut ministrene til den nye midlertidige regjeringen
  • Nasjonalforsamlingen skal også legge fram et forslag til grunnlov. Forslaget skal legges ut til folkeavstemning 15. okotber.
  • Dersom det blir flertall for grunnloven, skal en ny regjering være på plass innen 31.12.

- Mange sier de tenker på neste generasjon, og sier de er nødt til å stemme hvis man skal få et demokrati. En del av dem jeg snakket med i går, la vekt på at folk ble drept under Saddam mens de bedrev politikk, og folk blir drept nå, sier Græsvik.

Men dersom det kommer en rekke angrep mot valglokaler, vil trolig mange bli skremt fra å stemme.

. En del, særlig kvinner, sier de vil vente og se situasjonen an. Enkelte vil ikke gå dersom det blir rapportert om angrep, fordi de tenker at de må være der for barna sine, understreker Græsvik.

Truet legitimitet
Lørdag gjorde USAs president George W. Bush det klart at USA ikke trekker seg ut av Irak selv om overgangsparlamentet, som skal forfatte og vedta en ny grunnlov, nå ser ut til å komme på plass.

- Mange, spesielt shiaer, tenker at valget er amerikansk-regissert, og at det er utlendinger som styrer valget. Flere av valgkandidatene er eksil-irakere som er kommet til makten, etter å ha vendt tilbake fra opphold i USA og England.

Græsvik mener det vil være naturlig at amerikanerne ikke trekker seg ut nå.

- Den midlertidige nasjonalforsamlingen blir sittende til desember, da en ny grunnlov skal være på plass. En kan anta at amerikanerne vil legge press på å få til en grunnlov som er spisende for alle parter, mener han.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre

Kommentarer til denne saken