*Nettavisen* Nyheter.

Stemmer vekk krigshelvete

Stor spenning knytter seg til utfallet av valget i det krigsherjede landet Kongo - ikke bare for landet selv.

29.10.06 15:26

Stemmegiving har startet i Den demokratiske republikken Kongo, i ett av de viktigste valgene på det afrikanske på mange år. Få timer etter at valget startet, skal minst en person være drept, melder BBC. Det er uklart om det dreier seg om omfattende sammenstøt.

I valget stiller president Joseph Kabila, som kom til makten etter at faren Laurent ble drept under et attentat i 2001, mot tidligere opprørsleder Jean-Pierre Bemba.

Det er første gang Kongos velgere går til urnene i et demokratisk valg etter kolonifrigjøringen i 1960. Håpet er blant annet at valget skal bidra til å konsolidere fredsprosessen som kom i gang etter en fem år lang borgerkrig i 2003. Samtidig symboliserer valget i et av Afrikas største land muligheter for en ny fremtid for større deler av det enorme kontinentet.

I geografisk størrelse dekker Kongo to tredeler av Vest-Europa.

Ressursplyndring
Ni afrikanske land har grense mot republikken, og er alle blitt påvirket av landets brutale historie. De siste 130 årene har ressursrike Kongo lidd under det ene voldelige, undertrykkende og korrupte regimet etter det andre.

Men store reserver av mineraler som gull, diamanter og koltan - som blir brukt i mobiltelefoner - har ikke hjulpet landets befolkning som helhet fremover. Snarere tvert i mot.

Helgens valg blir gjennomført i regi av FN. Talspersoner for organisasjonen mener valget er det viktigste i Afrika siden Nelson Mandela kom til makten og fikk slutt på apartheidstyret i Sør-Afrika i 1994.

BBCs korrespondent understreker imidlertid at kandidatene «ikke akkurat er Nelson Mandelaer», og at ingen av dem er kjent som spesielt demokratiske.

Håpet er likevel at det tilsynelatende demokratiske valget skal gi Kongo - og regionen rundt - en mer stabil fremtid.

Et splittet rike
Mens Kabila nyter stor støtte øst i landet, har Bemba størst oppslutning i vest. Den politiske splittelsen gjenspeiler også den geografiske delingen som førte landet ut i dets siste krig. I løpet av de fem årene borgerkrigen sto på, skal fire millioner mennesker ha blitt drept.

I første valgrunde den 30. juli var det Kabila som gikk av med seieren, men oppslutningen var for knapp til at det holdt med en runde.

Etter at resultatene ble kjent, kom det til voldelige sammenstøt mellom de to presidentkandidatenes sikkerhetsstyrker i Kinshasa. Minst 23 personer ble drept og FN-styrker satt inn.

I denne omgang har begge kandidatene oppfordret sine støttespillere til å respektere resultatene.

Ifølge en FN-ansatt i Kinshasa er situasjonen «spent, men håndterbar».

I tilfelle voldsutbrudd, står fredsbevarende FN-styrker klare til å gripe inn øst i landet, mens FN- og EU-soldater er representert i hovedstaden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.