*Nettavisen* Nyheter.

Stena Nautica på bunnen

Foto: (Pressens Bild/Scanpix)

Redningsmannskapene klarte ikke å hindre at frakte- og passasjerferja Stena Nautica satte seg på bunnen ved kaia i Varberg.

16.02.04 15:01

Årsaken var at sjøvann strømmet inn i skipet med slik hastighet at lensepumpene ikke klarte å holde tritt med vannmassene. Skipet ble hardt skadd tidlig mandag morgen ved kollisjon med lastebåten Joanna, ti sjømil sør for Varberg. To taubåter klarte å buksere Stena-skipet inn til Varberg og fortøye det før vanninnsiget ble for stort.

Det er konstatert et vel tre meter stor flerre på styrbord side akter, som man mandag formiddag etter beste evne forsøker å tette.

Ingen norske om bord
Stena Lines norske sjef, Stein Wettergreen, bekrefter overfor NTB at det ikke var noen norske blant de 91 hovedsakelig svenske og danske passasjerene på Stena Nautica.

Kollisjonen skjedde ved 04.40-tiden i rolig vær, men tykk tåke ga dårlig sikt. Alle passasjerene og de fleste av mannskapet på 37 ble umiddelbart evakuert via taubåt over i tysklandsferja Stena Germanica, og skipet ankom Göteborg klokka 10.30 mandag. Her ble alle passasjerene registrert, og det ble tilbudt krisebehandling og transport videre.

Passasjerer på Nautica fortalte at det ikke var tilløp til panikk om bord og at evakueringen gikk greit.

Lastebåten Joanna tilhører et rederi i den polske byen Gdynia men fører Jamaica-flagg. Skipet er på 2.500 tonn og var på vei fra Amsterdam til Falkenberg, der skipet kom inn for egen maskin tidlig mandag formiddag. Baugen vitner om at skipet har vært i kollisjon.

Holdes oppe
Ved middagstider mandag lå skipet med akterenden ni meter ned i sjøen på et område der det var to meter igjen til bunnen, og man mer eller mindre ga opp arbeidet med å holde skipet flytende. I stedet forsøker taubåtene Freja og Per å hindre at skipet skal få stor slagside og kantre.

Kapteinen til Joanna har ifølge den svenske avisen Expressen lagt skylden for feilnavigering på Stena Nautica. Ved Stena Line vil man på dette tidspunkt ikke kommentere kursvalg eller ulykkesårsak.

Får ikke losset
Stena Nauticas usikre stabilitet ved kaia i Varberg er årsak til at lasten om bord ennå ikke er blitt losset. Den består i hovedsak av 16 biler og 60 trailere.

Også en lang rekke verdifulle hester står om bord i skipet. Det er blant annet fire av OL-stjernen Helena Lundbäcks hester. De var på vei hjem til Sverige etter konkurranser i Danmark. Tre av hestene til Helenas far, Hans Lundbäck, er også om bord i Stena-skipet.

Stena Nautica er opprinnelig bygget som passasjerferje i Naskov i Danmark i 1986. For tre år siden ble fartøyet bygget kraftig om for bedre å tilfredsstille fraktbehovet på strekningen mellom Grenaa og Varberg, og passasjerbekvemmelighetene ble redusert til bare et mindre antall lugarer. Passasjersertifikatet ble endret fra 1.800 til 680 personer.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.