RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stenger hundrevis av brannfeller

Myndighetene vil stenge flere hundre skoler etter brannen som krevde livene til nær 90 skolebarn fredag. Elevene var sjanseløse da flammene fikk tak i stråtaket.

Myndighetene vil stenge alle skoler med tilsvarende tak som Lord Krishna-skolen i tempelbyen Kumbakonam, melder Associated Press søndag. Rundt 500 av de rundt 1500 private skolene i landet har slike tak.

Lederen av det indiske utdanningssekretariatet sier til AP er skolene skal stenge i en uke for å bygge betongtak.

Mistet to sønner
- Jeg har mistet alt jeg hadde, sier Simon Anthony Dass, en dørvakt som mistet begge sine sønner på 9 og 15 år i brannen til AP.

Faren har selv aldri gått på skole og håpet på en bedre framtid for sine barn. Han forteller at vitner har fortalt at 15-åringen først unnslapp brannen. Deretter skal han ha gått inn igjen i bygningen for å redde sin yngre bror. Begge døde.

I løpet av fredag og lørdag er de døde kremert i fellesseremonier.

Kollapset over barna
Etterforskere sier årsaken til brannen fredag trolig var kokosnøttblader som ble brukt som brensel i et provisorisk kjøkken. Gnister skal ha spredd seg til taket på skolen som kollapset over skolebarna.

88 barn skal ha omkommet i den voldsomme brannen. Rundt 90 andre barn er utskrevet fra sykehuset, mens ti barn fortsatt oppholder seg på sykehus.

- Ni av disse er på bedringens vei. De vil greie seg, men tilstanden til én person er fortsatt kritisk, sier en myndighetsperson til AP.

Klasserom uten vinduer
Alle de lange, smale klasserommene ved skolen er uten vinduer, og har bare én utgang.

Politietterforskere var på plass søndag og målte vegger, bambuspåler, gulv og til og med møbler - åpenbart for å sjekke hvorvidt skolen oppfylte myndighetenes krav.

Rundt 900 elever skal ha vært i bygningen da brannen startet.

Skolen er bare en av tusener tilsvarende private skoler over hele India. De er ofte små, overfylte og retter seg først og fremst til studenter fra fattige familier. Mange er lokalisert i bygninger uten sikkerhetsinnretninger som brannalarmer, sprinkelanlegg. De har sjelden lekeplasser, idrettsplasser eller åpne gårdsrom.

Fem arrestert
Politiet har arresterert fem ansatte ved skolen, rektoren, hans kone - som er medlem av skolens styre, hans datter - som hjalp til å drive skolen samt to kjøkkenansatte.

Alle ble presentert for anklager om uaktsomhet.

Også den ledende politikeren Sonja Gandhi besøkte åstedet for brannen og uttalte at brannen hadde «skremt hele nasjonen».

Hun annonserte at byen ville motta statlig støtte etter brannen på 220.000 dollar - rundt halvannen millioner kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere