Stenger Mexico i fem dager

Foto: Jesus Alcazar (AFP)

Presidenten ber folk holde seg hjemme.

30.04.09 08:57

Mexicos regjering ber alle ansatte i private og statlige virksomheter som ikke er tvingende nødvendig for økonomien, om å holde seg hjemme mellom 1. og 5. mai, melder Reuters.

- Det er ikke noe sted som er tryggere å oppholde seg i enn sitt eget hjem, for å unngå å bli smittet, sier landets president Felipe Calderon.

Helseminister Jose Angel Cordova opplyser at det vil bli gjort unntak for helsevesen, transport- og matvaresektoren, men oppfordrer mindre kritiske virksomheter til å ta en fem dager lang pause.

Hevet pandeminivået
Anmodningen om å stenge ned Mexico kommer etter at Verdens helseorganisasjon (WHO) i et krisemøte onsdag kveld norsk tid besluttet å heve alarmnivået til fem

- Jeg har besluttet å heve nivået for influensapandemien fra 4 til 5, sa generaldirektør i WHO Margaret Chan på en pressekonferanse.

- Hele menneskeheten er truet ved en pandemi, sier hun.

Pandemi rundt hjørnet
Videre sier Chan at utbruddet utvikler seg i et enormt tempo og at det er viktig å ta dette alvorlig.

- Alle land må umiddelbart aktivisere sine beredskapsplaner for en pandemi, sier hun og antyder at en pandemi er like rundt hjørnet.

Hun sier at oppjusteringen av pandeminivået er et signal til regjeringer og legemiddelindustrien om å vise handlekraft, samt produsere mer virusdrepende medisiner.

Samtidig sier Chan at WHOs lager med virusdrepende medisiner ikke er tilstrekkelig på det nåværende tidspunkt, og sier de trenger flere donasjoner fra regjeringer og legemiddelselskaper.

Påvist i tolv land
Hittil er svineinfluensaen påvist i tolv land. Torsdag morgen kom det første bekreftede tilfellet av svineinfluensa i Sveits, som blir det tolvte landet med påvist smitte.

Ifølge Reuters er den sveitsiske personen med svineinfluensa bosatt i Baden, i nærheten av Zürich.

Onsdag ble det kjent at en to år gammel gutt døde av svineinfluensaen i USA. Den meksikanske gutten var imidlertid på besøk i USA og var sannsynligvis smittet før han kom til landet.

WHO bekrefter at syv personer har dødd av svineinfluensa i Mexico, men meksikanske myndigheter frykter at over 152 mennesker har mistet livet som følge av viruset.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.