RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(AP)

Stenger ute og ber om hjelp

Først stengte ham dem ute fra lukrative gjenoppbyggingskontrakter i Irak, så ringte George W. Bush til Tyskland, Frankrike og Russland for å be dem slette landets gjeld.

President George W. Bush ringte onsdag Frankrikes president Jacques Chirac, Russlands president Vladimir Putin, og den tyske forbundskansleren Gerhard Schröder for å diskutere Iraks enorme gjeld.

USAs beslutning om å utelukke land som motsatte seg Irak-krigen, som Tyskland, Frankrike og Russland, fra de mest lukrative kontraktene for gjenoppbygging av landet, ble også diskutert, ifølge en tjenestemann i Det hvite hus.

Astronomisk gjeld
Bush ringte de tre lederne for å be dem støtte tidligere utenriksminister James Baker, som nylig ble utpekt til å ta seg av problemene med Iraks astronomiske gjeld.

- Iraks framtid avhenger i stor grad av en rask løsning av den enorme utenlandsgjelden, sa Baker og USAs finansminister John Snow onsdag.

- Vi er enige om at det er tvingende nødvendig å handle raskt for å løse dette problemet dersom det irakiske folket skal ha en mulighet til å lykkes som en fri, demokratisk og velstående nasjon, sa Snow etter et møte med Baker.

Irak har minst 120 milliarder dollar, over 800 milliarder kroner, i utenlandsgjeld.

Russlands reaksjon på USAs beslutning om å utelukke landet fra Irak-kontrakter, var et krav om at Irak må betale Saddam Husseins gjeld til utlandet.

Russland avvisende
Forsvarsminister Sergej Ivanov sa han forventer å få tilbake 8 milliarder dollar for tidligere våpenleveranser til Irak.

- Irak er ikke noe fattig land. Ingen slettet gjelden til Sovjetunionen da den kollapset. Så hvorfor skulle vi avskrive gjeld, spurte Ivanov onsdag.

(NTB-AFP)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere