RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

Sterk sliteseier

De amerikanske aksjene viste mesterlige muskelkrefter.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Etter å ha startet dagen med en kraftig kalddusj etter torsdagens festforestilling ble bakrusen fredag langt fra så hard som det lenge så ut til. Investorene viste før helgen slo til at de fortsatt er litt kjøpelystne, i det de dro inn nedgangen som preget mye av sesjonen. Drahjelpen kom i form av fornbrukerne.

NA24 - din næringslivsavis

Krisen i boligmarkedet og uroen i finansverden har ikke rokket stemningen til forbrukerne. Forbrukersentimentet i USA steg til 83,8 i september fra 83,4 i august, viser foreløpige tall fra University of Michigan. Dette var noe bedre enn ventet. Økonomene hadde ventet 83,5.

- Universitet i Michigans tillitstall hjalp til å starte rallyet, tanken er at så lenge konsumenttilliten forblir relativt sunn og at sentralbanken tilfører likviditet til kredittmarkedene vil all nedgang i den økonomiske veksten være midlertidig, sier analytiker Mike Malone, ifølge Marketwatch.

Trengte penger
Den britiske storbanken Northern Rock fikk sårt tiltrengte midler fra Bank of England etter å ha opplevd en likviditetskrise. Banken klarte ikke få sikret seg finansierings andre steder og hadde kniven på strupen. Northern Rock sitter på nesten en femtedel av all boligfinansiering i Storbritannia.

Problemene til den britiske banken viser at kreditturoen som har sitt utspring fra USA har kommet for alvor til Europa.

De amerikanske forbrukerne dro ikke betalingskortene like heftig i august som tidligere. Statistikk for detaljhandelen viser at omsetningen i butikkene økte med 0,3 prosent i august. Problemet var at oppgangen kommer fra bilkjøp. Hvis en utelater bilkjøp falt detaljomsetningen med 0,4 prosent.

Økonomene hadde ventet at detaljhandelen ville økte med 0,6 prosent og 0,2 prosent hvis en utelater bilomsetningen.

Rentekutt
Tallene blir fulgt nøye av den amerikanske sentralbanken. Frykten har vært at problemene i boligmarkedet skal ramme forbruket i USA. Nå kommer de første tegnene til at husholdningene bruker mindre penger. FED-sjef Ben Bernanke har sagt at de vil følge nøye med utviklingen i den amerikanske økonomien og at de er forberedt til å handle.

Nå har Bernanke fått nok et argument til å senke rentenivået i USA. I tillegg viser fersk statistikk fra handelsdepartementet at importprisene falt i august. Totalt falt prisene på importerte varer med 0,3 prosent og det kan ta vekk noe av inflasjonspresset i den amerikanske økonomien. Høy inflasjon har vært begrunnelsen til at Bernanke ikke vil sette ned renten.

- Jeg tror at markedet har et ganske stabilt tips på at sentralbankmøtet neste uke vil vise rentekutt, sier Mike Malone.

Inflasjonen avtar
Industriproduksjonen økte med 0,2 prosent i august. Det viser ferske tall fra det amerikanske handelsdepartementet. Samtidig lå kapasitetsutnyttelsesgraden på 82,2 prosent.

Økonomene hadde ventet at industriproduksjonen ville øke med 0,3 prosent, mens kapasitetsutnyttelsen ville ligge på 82 prosent. Tilsvarende tall for juli ble revidert opp til en vekst på 0,5 prosent for produksjonen fra 0,3 prosent, mens utnyttelsesgraden ble justert opp til 82,2 prosent fra 81,9 prosent.

Sviende underskudd
Handelsbalansen for andre kvartal viser en lekkasje på 190,8 milliarder dollar. Det er helt i tråd med hva markedet hadde ventet i forkant.

Økonomene hadde ifølge Bloomberg News ventet at handelsunderskuddet ville ligge på rundt 191 milliarder dollar. Samtidig ble handelsbalansen for første kvartal revidert til et underskudd på 197,1 milliarder dollar fra 192,6 milliarder dollar.

Svekkelsen i oljeprisen er med på balansere inntrykket. På råvarebørsen i USA falt oljeprisen som en følge av at raffinerier som har holdt stengt grunnet orkanen Humberto igjen begynte å produsere.

Torsdag klatret oljeprisen på nyheter om at tre raffinerier, som drives av Total SA, Valero Energy og Motiva Enterprises, med en samlet kapasitet på 850.000 fat med råolje dagen ble stengt grunnet orkanen Humbertos herjinger.

- Den forsvinnende stormtrusselen og det faktumet at raffinerier kommer tilbake holder et lokk på prisene, sier Michael Fitzpatrick hos MF Global, ifølge Bloomberg.

Da gulvhandelen stengte på Nymex kostet frontkontrakten på WTI-oljen 79,09 dollar som er en nedgang på 1,3 prosent fra rekordnoteringen på 80,36 dollar. Prisene er nå 25 prosent høyere enn for ett år siden.

Dagens nøkkeltall:
Dow +0,13% til 13.442,52

Nasdaq +0,04% til 2.602,18

S&P 500 +0,02% til 1.484,25

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere