OSLO (NTB, Nettavisen): – Når Trump gir tillatelse til at hat kan utvikle seg, så er det dette som skjer. Sykt, skriver Derrick Johnson, leder for borgerrettighetsorganisasjonen NAACP, på Twitter.
Organisasjonen beskylder også Trump for ikke å omtale høyreekstremistene som medlemmer av Ku Klux Klan, nynazistiske grupper og «alt right»-bevegelsen.
Trump var raskt ute med å fordømme hendelsen i delstaten Virginia.
– Vi fordømmer på det sterkeste dette sjokkerende uttrykket for hat, fordommer og vold, fra flere sider, fra flere sider, sa Trump, som ikke ønsker å legge skylden på noen.
– Det har pågått i lang tid i vårt land. Ikke Donald Trump. Ikke Barack Obama. Det har pågått i lang, lang tid, sa han i en TV-sendt uttalelse lørdag.
- Dette var terrorisme
Flere høytstående politikere tok til orde for at det ikke finnes flere sider av saken, og at det dreier seg om et stadig større miljø med høyreekstremister og nynazister.
– President, vi må kalle ondskap med sitt navn. Dette var hvite nasjonalister, og dette var terrorisme, tvitret den republikanske Colorado-senatoren Cory Gardner.
Nancy Pelosi, Demokratenes leder i Representantenes hus, var heller ikke spesielt fornøyd med Trumps uttalelser:
– Presidentens snakk om vold fra flere sider ignorerer den skammelige realiteten som er at vi har høyreekstremisme i landet vårt i dag, og han fortsetter å vise tendenser til en urovekkende selvtilfredshet med hvordan han håndterer slike hatefulle hendelser.
FBI skal etterforske
FBI skal etterforske hendelsen der en bil kjørte inn i en folkemengde i Charlottesville lørdag, en hendelse som skjedde da politiet var i ferd med å løse opp den planlagte demonstrasjonen i sentrum av byen og få demonstranter og motdemonstranter bort. 32 år gamle Heather Heyer omkom og 19 andre ble skadd.
Ofrene var en del av motdemonstrantene som hadde møtt opp i Charlottesville for å vise avsky med den planlagte demonstrasjonen.
Bilføreren, 20 år gamle James Alex Fields jr., er pågrepet og siktet for blant annet forsettlig drap.
– Volden og dødsfallene i Charlottesville rammet rett i hjertet av amerikansk lov og rett, sier USAs justisminister Jeff Sessions.
– Når slike handlinger blir utført på grunn av rasefordommer og hat, går det mot våre kjerneverdier og kan ikke bli tolerert, la han til.
McMaster kaller volden terror
Søndag var USAs sikkerhetsrådgiver H. R. McMaster på banen og kalte volden i Charlottesville for terror.
– All den tid du begår et angrep mot folk for å skape frykt, så er det terrorisme. Det faller inn under definisjonen på terrorisme, sa McMaster til ABC søndag.
Les også: USAs sikkerhetsrådgiver: Mener volden i Charlottesville var terror
Ivanka Trump ut mot rasisme og nynazisme
Donald Trumps datter, Ivanka Trump, gikk rett på sak da hun via Twitter søndag mante til samhold:
- Det burde ikke være noe plass i samfunnet for rasisme, hvit nasjonalisme og nynazister.
– Vi må alle stå sammen som amerikanere – og vær ett land FORENT. #Charlottsville, tvitret hun.
Les også: Trumps datter fordømmer nynazister etter volden i Charlottesville
Borgermesteren i Charlottesville, demokraten Michael Signer, ga søndag uttrykk for at han forventer et klarere lederskap fra Det hvite hus i kjølvannet av volden i byen. Han sa i et intervju med CNN at Trump i valgkampen «flørtet» med grupper som samlet seg til mønstring i Charlottesville i helgen og at Trump derfor har et spesielt ansvar nå for å sette en stopper for dem.
I et annet intervju sa Signer at USA nå må sette en stopper for den hvite nasjonalistbevegelsen.
- Dette bør være et vendepunkt. De hadde en siste krampetrekning, og det skjedde i går, sa han i et intervju med NBC rapporterer The Hill.
- Mennesker dør, og nå er det opp til oss alle og presidenten å si at nok er nok. Denne bevegelsen har utspilt sin rolle, sa Signer.
Savner kritikk av Antifa
Samtidig går debatten blant annet på sosiale medier om det andre ytterpunktet i demonstrasjonene i Charlottesville, det antifascistiske nettverket Antifa og deres aktivister.
Nettavisen Breitbart, som er ytre høyre-fløyens mest toneangivende organ i USA og som er avisa Stephen Bannon ble hentet fra da han ble rekruttert til Trumps valgkamp, tar også avstand fra hatytringene og volden fra nasjonalister og nynazister i Charlottesville, men etterlyser fokus på og kritikk av aktivistene i Antifa-bevegelsen.
The Hill-reporter Taylor Lorenz, som dekket tumultene i Charlottesville for sin avis, kunne blant annet rapportere om hvordan en gruppe motdemonstranter hadde omringet 10-15 menn og kvinner som oppga å tilhøre en lokal milits og som hadde på seg kamuflasjeklær og "Make America Great Again"-luer. Da de forsøkte å komme seg unna i en SUV, gikk motdemonstrantene mot bilen, kastet flasker, steiner og sko og forsøkte å knuse vinduene på bilen, ifølge The Hill.
(©NTB)
