RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Østerrikes president døde

Sist oppdatert:
Østerrikes president Thomas Klestil døde tirsdag kveld. Han ble 71 år gammel.

Etter flere år med alvorlige helseproblemer døde Østerrikes president Thomas Klestil bare to dager før han skulle gå av med pensjon. Han ble 71 år gammel.

- Jeg beklager å måtte meddele dere at president Thomas Klestil døde 6. juli klokken 23.33, sa presidentens lege Christoph Zielinski, og fastslo at Klestil døde av svikt i hans indre organer.

Den avtroppende presidenten døde med den nærmeste familien ved sin side. Han ble sist mandag i hui og hast innlagt på sykehus i Wien med akutte lungeproblemer etter å ha blitt gjenopplivet etter hjertestans.

Respektert
Konservative Klestil hadde bare to dager igjen av sin andre seksårsperiode som president da han døde, og sosialdemokraten Heinz Fischer overtar nå presidentembetet i landet.

Thomas Klestil ble respektert av østerrikere flest for at han klarte å gjenopprette tilliten til landet internasjonalt etter avsløringene om at landets tidligere president, Kurt Waldheim, arbeidet for den tyske hæren under andre verdenskrig. Waldheim, som også var generalsekretær i FN fra 1972 til 1982, tjenestegjorde som etterretningsoffiser på Balkan for Adolf Hitlers Wehrmacht under krigen.

Klestil, som ble valgt til president i 1992 og gjenvalgt seks år senere, får mye av æren for at Østerrike klarte å normalisere forholdet til resten av verden etter at Waldheim hadde blitt frosset ut i kulden av vestlige ledere og nektet innreise til USA.

Kritisk til Haider
Men karrierediplomaten Thomas Klestil fikk også de konservative kreftene i det hovedsakelig katolske landet til å reagere da han innledet et forhold til den langt yngre rådgiveren Margot Löffler. Forholdet førte til at hans kone etter 37 års ekteskap gikk fra ham i 1994, og Klestil giftet seg med Löffler i 1998.

Den avdøde presidenten kritiserte kansler Wolfgang Schüssels beslutning om å inngå et regjeringssamarbeid med det høyrepopulistiske Frihetspartiets leder Jörg Haider i 2000. Haiders deltakelse i regjeringen førte til at Østerrike ble gjenstand for internasjonale sanksjoner i åtte måneder.

- Frihetspartiet er ikke et nazistisk parti. Men uheldigvis bruker de høyeste tjenestemennene i dette partiet et språk som diskvalifiserer dem fra ethvert politisk embete, sa Klestil etter seremonien hvor koalisjonsregjeringen med Haider ble tatt i ed i februar for vel fire år siden.

USA og FN
Thomas Klestil tilbrakte 18 av sine 35 år som østerriksk diplomat i USA, og han var i tjeneste som landets ambassadør både til FN og USA. Han trakk seg tilbake som diplomat i 1992, og representerte det konservative Folkepartiet da han ble valgt til president samme år.

Den avdøde presidenten har lidd av lungeproblemer siden han i 1996 pådro seg en atypisk lungebetennelse og ble liggende lenket til sykesengen i flere uker. Legene hans sa allerede tidligere tirsdag at han trolig ikke ville overleve den siste sykehusinnleggelsen på grunn av omfattende organsvikt.

© NTB

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere